Може ли някой да спре Надал на клей - какво казват цифрите



08-04-2011 17:47 | Станко Димов

В света няма много хора, които биха оспорили твърдението, че Рафаел Надал е най-добрият играч на клей за всички времена. Единственият човек, който е имал подобна доминация на тази настилка, е легендарният Бьорн Борг, който се оттегли от тениса едва на 26 години. От 2005-та година Надал е загубил едва 6 мача на клей.

 

През въпросната 2005-та Рафа отстъпва пред Игор Андреев на ¼-финалите във Валенсия. Отново през същата година „Матадора” губи и от Гастон Гаудио в Буенос Айрес. Следващата загуба на Надал на червени картове дойде през 2007-ма, когато отстъпи пред Роджър Федерер на финала на турнира в Хамбург.

 

През 2008-ма Рафа е победен от Хуан Карлос Фереро в Рим, а година по-късно идват последните му две поражения на червено – от Роджър Федерер в Мадрид и от Робин Сьодерлинг на „Ролан Гарос”. Загубата от шведа е единствената на Надал на турнира в Париж. Като дръпнем чертата се получава стряскаща статистика – 175 победи срещу 6 загуби! Това дава на испанеца шанс на победа от 96.7%.

 

Още малко статистика – Борг спечели 30 титли на клей преди да се откаже на 26 години. Сега Рафа е на 24 и вече има 30 титли, като при всички положения ще прибави още. Надал не само, че подобри серията за поредни победи на клей – 81 (в периода април 2005 – май 2007), но той направо се „подигра” на предишното постижение, което се държеше от Гилермо Вияс – 53 поредни успеха. Човекът, който сложи край на серията на Рафа бе Роджър Федерер, побеждавайки го на финала в Хамбург. Впрочем, това е и първият (от общо 2) загубен финал от Рафа на тази настилка.

 

Надал спечели 5 титли от последните 6 години на „Ролан Гарос”, 4 от които бяха поред. Борг има 6 титли от същия турнир, 4 от които поредни. При триумф тази година, Рафа ще пребори и този рекорд на Борг. Това ни дава право да мислим, че Надал има поне 5 мотивиращи причини да спечели „Ролан Гарос” отново.


Шампион на „Ролан Гарос” (2005):
През 2004-та година Рафа Надал пропусна по-голямата част от сезона на клей, включително и „Ролан Гарос”, заради контузия на лявото коляно. В следващия сезон той взе реванш от съдбата, печелейки 24 поредни победи на клей. Поставен под номер 4 в схемата, Надал спечели за първи път „Ролан Гарос” на тийнейджърска възраст. На старта в Париж погава той победи последователно Ларс Бургмулер, Ксавие Малис, Ришар Гаске и Себастиен Грожан. На ¼-финалите Рафа се справи с Давид Ферер, а в следващата фаза надви и Роджър Федерер. Първата титла на испанеца на „Ролан Гарос” бе след победа на финала над Мариано Пуерта. Надал си тръгна от Париж като новият номер 3 в ранглистата на ATP.

 

Шампион на „Ролан Гарос” (2006): Подобно на предходната 2005-та, през 2006-та година Надал спечели 24 поредни победи на клей. Тази серия му осигури 4 поредни титли. Нещо повече – тези, които смятаха, че успехите на Рафа през 2005-та са плод на случайност, бяха тотално оспорени. През сезон 2006 Надал победи световния номер 1 Роджър Федерер в Монте Карло и Рим. Логично дойде сблъсък между двамата и в спор за титлата на „Ролан Гарос”, а успехът на испанеца имаше двоен удар – загубата за Федерер бе първа за него във финал от „Големия шлем”.  Самият финал не започна никак обещаващо за Матадора – той загуби първия сет с 1:6, но след това се добра до титлата след 6:1, 6:4, 7:6 и втора поредна титла от „Ролан Гарос”.


Шампион на „Ролан Гарос” (2007):  През 2007-ма Надал най-после загуби мач на червено. Стори го на финала в Хамбург, когато край на фамозната серия от 81 последователни победи на клей бе сложен от Роджър Федерер. Подобно постижение от спечелени двубои поред на една настилка е абсолютен прецедент в историята на тениса в Оупън ерата. Като изключим поражението от Федерер, Рафа спечели титлите в Монте Карло, Рим и Барселона. Логично на финала на „Ролан Гарос” испанецът се изправи срещу Федерер, чийто надежди за първа титла в турнира отново бяха разбити на пух и прах. Трета поредна титла за испанеца в Париж, където той започна да придобива легендарен статут, при това едва на 20 години.


Шампион на „Ролан Гарос” (2008): Да, историята се повтори и през 2008-ма година. Надал победи големия си съперник – световния номер 1 Роджър Федерер на три финала на клей, включително на „Ролан Гарос”. Този триумф обаче остави исторически отпечатък. Доминацията на Рафа бе толкова смазваща, че той не загуби сет по пътя към четвъртия си пореден трофей от френската столица. Нещо повече – на финала Надал загуби едва 4 гейма от Федерер (6-1, 6-3, 6-0) и стана петият човек в историята, който печели титла от Шлема без загубен сет. Освен това Рафа се присъедини към Бьорн Борг, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, които имаха спечелен един и същи турнир от Шлема в 4 сезона поред.


„Ролан Гарос” 2009 (IV кръг): Надал започна сезона на клей през 2009-та точно толкова добре, колкото и в предишните 4 години. Той отново спечели в Монте Карло – 5-та поредна титла. Това беше и рекорд за поредни титли от турнир от „Мастърс 1000” серията. Рекордите паднаха и в Барселона, където Рафа за също за пети пореден път вдигна победоносно ръце. Още един рекорд бе подобрен и в Рим, където за 4-ата си поредна титла от турнира Рафа победи на финала Новак Джокович. Така, за първи път в кариерата си, Надал започна „Ролан Гарос” като номер 1 в схемата. Испанецът се бе изкачил на върха в ранглистата през лятото на предходната година, след като победи на финала на Уимбълдън Роджър Федерер. В Париж всички очакваха Рафа да спечели „Ролан Гарос” за пети пореден път. И тогава немислимото се случи – Надал загуби в четвъртия кръг от Робин Сьодерлинг с 2:6, 7:6, 4:6, 6:7. Загубата бе първа за Рафа на „Ролан Гарос”. В крайна сметка титлата бе спечелена от Роджър Федерер, който за първи път в кариерата си покори червените кортове в Париж.


Шампион на „Ролан Гарос” (2010): След като се свлече до №4 в ранглистата, Надал започна сезона на клей с доста понижено самочувствие. Това обаче не продължи дълго. Рафа доминира тотално в сезона на клей в Европа, като спечели 3 последователни титли от „Мастърс 1000” сериите. В опит да съхрани енергия, испанецът отказа участие от турнира в Барселона. Това обаче не му попречи да напълни витрината с куп други титли. За 6-та поредна година той стана шампион в Монте Карло, губейки само гейм на финала с Фернандо Вердаско. Последва трофей в Рим, с който бе изравнен рекорда на Андре Агаси от 17 титли от „Мастърс 1000” серията. Въпросният рекорд бе подобрен дни по-късно в Мадрид, където Рафа спечели 18-та титла от тази категория, побеждавайки на финала Роджър Федерер.

 

На „Ролан Гарос” очакванията бяха за нов финал между Федерер и Надал, но швейцарецът не стигна до последния мач, след като претърпя загуба от Робин Сьодерлинг на ¼-финалите. Нещо повече – Надал имаше възможността отново да се върне на върха на ранглистата, ако спечели турнира. Той го направи по категоричен начин , надвивайки на финала Сьодерлинг с 6:4, 6:2, 6:4. Така стана официално – Надал се върна на върха на ранглистата и остави Федерер само на 7 дни от рекорда на Пийт Сампрас за седмици на върха.


В навечерието на важните битки от сезона на клей за 2011-та година има достатъчно предпоставки да вярваме, че Надал ще продължи да доминира на тази настилка. Все пак в съперничеството с Федерер от предишните години сега се появи нов герой – Новак Джокович. Сърбинът се представя впечатляващо, като все още няма загуба от началото на годината. Проблемът пред Ноле е, че той никога не е побеждавал Рафа на червена настилка. В Монте Карло Джокович ще бъде поставен под номер 2 и ще може да играе с Надал на евентуален финал. В този турнир Рафа има 6 последователни титли. Ще прибави ли седма и ще бъде ли изравнен рекорда на Борг от титли на „Ролан Гарос” – предстои да разберем.

 

Джей Ей Алън




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини