Последни приготовления за битките на червено



08-04-2019 16:04 | Станко Димов

Световният №3 Александър Зверев е нетърпелив сезонът на клей да започне. Германецът е водач в схемата на АТП 250 турнира в Маракеш, който започна днес.

На единствената надпревара на територията на Африка Зверев ще се опита да спечели 11-ия си трофей, който ще бъде 5-и за него на клей. 21-годишният тенисист спечели по една Мастърс титла на червено през последните две години, побеждавайки Новак Джокович на финала в Рим през 2017 г. и Доминик Тийм в Мадрид миналия сезон.

С хиляди точки за защита, Зверев се надява на силно представяне по време на 9-седмичния сезон на клей в Европа, в който ще видим 3 турнира от Мастърс сериите – в Монте Карло, Мадрид и Рим, както и един от Големия шлем – „Ролан Гарос“.

В последното десетилетие никой не може да се похвали с резултатите на червено на Рафаел Надал. Миналия сезон Матадора спечели за 11-и път в Монте Карло, Барселона и „Ролан Гарос“. Никой друг тенисист в света не е печелил един турнир 11 пъти, а Надал може да се похвали с три подобни случая. Надал има да защитава 4680 точки, които спечели през този период миналата година. Или с други думи казано – 63% от точките за целия изминал сезон. В кариерата си до момента Надал е спечели 92% от двубоите си на клей (415-36).

На домашната си настилка ще се завърне и световният №1 Новак Джокович. Миналата година Ноле достигна до полуфиналите в Рим и четвъртфиналите на „Ролан Гарос“ и със сигурност ще бъде гладен за успехи, след като не е печелил титла на клей от „Ролан Гарос“ 2016.

Тенисистът, който заслужава особено внимание е Доминик Тийм. Австриецът има 8 титли на червено и ще започне участието си в приповдигнато настроение, след като победи Роджър Федерер на финала в Индиън Уелс миналия месец. През последните две години Тийм е единственият, който успя да запише успех над Рафаел Надал на клей. Стори го в Рим (2017) и Мадрид (2018).

Аржентинецът Хуан Мартин дел Потро продължава да се възстановява от контузията в коляното на десния крак. На този етап обаче остава неясно кога точно ще се върне на корта Кулата от Тандил. Сезонът на клей започва тази седмица с АТП 250 турнирите в Маракеш и Хюстън.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини