Федерер: Някога се притеснявах ще спечеля ли поне 1 титла



03-03-2019 10:34 | Николай Драганов

Роджър Федерер записа поредната бляскава страница от своята легендарна история, като успя да стане вторият играч в историята, спечелил 100 титли. Маестрото, който е рекордьор и по трофеи от Големия шлем със своите 20 отличия, триумфира с титла №100 на турнира в Дубай.


Въпреки това, Маестрото разкри интересен факт - че някога, в началото на своята кариера, се е притеснявал дали изобщо ще спечели поне един трофей.


"Няма да бъде шега ако ви кажа, че се надявах да не бъда от онези играчи, които се оттеглят без никога да спечелят турнир", сподели Федерер след триумфа си в Дубай.


През 2000-ната година, когато Федерер е само на 18, то достига до финал на турнира в Марсилия - първият му пряк двубой за титла. Швейцарецът е само на две точки от победата в тайбрека на третия сет срещу своя сънародник Марк Росе, но губи мача.


"Изплаках си очите. Марк ми каза - "не се притеснявай, ще спечелиш нещо друго". А аз бях... "да, лесно ти е да го кажеш". 
По-късно Федерер губи и втория си финал - през същата година в родния Базел, губейки в пет сета от Томас Йохансон. Пробивът най-после се случва преди 18 години в Милано, когато Федерер е на 19-годишна възраст, а останалото е история.


"Поглеждам назад и спомням как започна всичко и колко отчаяно исках онзи трофей с Милано. Просто се надявах, че един ден ще спечеля титла. Бях толкова удовлетворен, че няма да съм някой, който ще завърши без трофей. Сега, когато стоя тук със 100 трофея, можете да си представите каква е била разликата във вярата ми тогава и сега", добави Федерер.


От 2001-ва година насам той печели поне един трофей в 18 от 19 сезона. От 2004 до 2006 швейцарецът печели поне по 11 титла всяка година.


Следващата логична цел за Маестрото е рекорда на Джими Конърс от 109 титли. Но засега Федерер призна, че не мисли особено за това число. 


"Важното сега е да се старая да бъда на 100% всеки ден. Това няма да е лесно за мен, особено като се има предвид емоциите. Спомням си в началото на моята кариера, когато идваха четвъртфиналите, бях вече толкова уморен, защото бях много щастлив от спечелените точки, разочарован от загубените, толкова емоции. 


Знаех, че трябва да работя върху собственото си поведение, за да остана стабилен в пет мача за пет дни или в шест мача за шест дни. На финала на "Мастърс" трябваше да играем в пет сета. Доста неща се наредиха правилно. Със сигурност съм взимал доста добри, както и лоши решения. Нямаше да се справя без отбор. Екипът ми беше феноменален през цялото това време", подчерта Федерер.


Лесно е да забравим, че само преди 3 години, през 2016-та, големият швейцарец изигра само 7 турнира заради контузия в лявото коляно. Той претърпя операция и пропусната половината сезон, свличайки се до №17 в ранглистата. В такъв момент, на 35 години, много играчи биха помислили за отказване. Но не и Роджър Федерер. 


"Никога не съм стигал до състоянието, в което наистина, наистина да обмисля: Не е ли достатъчно? Операцията беше голямо изпитание и сблъсък с реалността в смисъла на въпроса за моето завръщане, знаех това, но все пак не беше същото. Щастлив съм, че сега мога да погледна назад и да играя без никаква болка", каза той.


През 2017-та година Маестрото направи уникален сезон, в който спечели Australian Open и Уимбълдън. Баща на четири деца, Федерер спечели 12 трофея след въпросната операция. Маестрото разкри, че не пази специално място за титлата от Дубай: "Все още не съм толкова луд. Не зная. Той заема доста място, което е проблем. Специален е. Поне ще изпъква. Нямам специално място за трофей №1, 25, 50 и т.н. Ще има своето нормално място. В моето сърце, разбира се, ще знаем че спечелих титла №100 именно тук в Дубай". 


Още в понеделник Федерер ще започне преследването на титла №101. Той се насочва към Калифорния, където пет пъти е печелил трофея от "Мастърс" турнира в Индиън Уелс. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини