Може ли Джокович да грабне титлата от Уимбълдън и през 2019?



07-02-2019 12:27 | Tennis24.bg

Няма да изненадаме никой ако кажем, че 2018-та определено бе годината на Новак Джокович. Не бяха малко хората, които не включваха феноменалния сърбин като ключова фигура от гледна точка на ранглистата при мъжете за изминалата година, както и постигането на нещо значимо в големите турнири през календарната 2018-та година. Но както всички знаем, след дългото възстановяване от контузия, Джокера се завърна с гръм и трясък на световната тенис сцена.

Всъщност, завръщането на Ноле бе толкова грандиозно, че той успя да грабне цели две титли от Големия шлем през изминалата година. Една от тези титли дойде именно след забележителната победа на Джокович на финалния сблъсък на Уимбълдън. Тогава сръбският тенисист надделя над Кевин Андерсън с 3:0 сета, като по този начин си осигури четвърта титла от Уимбълдън и общо 13-та от серията Големия шлем в неговата кариера.

Именно постижения, като спечелването на турнира в английската столица бяха в основата на завръщането на Новак на върха в мъжкия тенис. Това наистина е забележително, имайки предвид, че той пропусна няколко месеца от сезона докато се възстановяваше. И все пак, Ноле успя да се изправи, както Роджър Федерер и Рафа Надал, за да се намести комфортно на първото място в световната ранглиста, откъдето и той започна сезон 2019.

Съответно, логично започнаха и спекулации относно повтаряне на постижението на сърбина от Уимбълдън през миналия сезон. След като той надделя над Люка Пуи по време на полуфиналния сблъсък на Аустрелиън Оупън, от конкретните залози за тенис стана ясно, че коефициентите за победа на Ноле на Уимбълдън 2019-та бяха повече от обнадеждаващи за Джокера. Джокович е с най-добър коефициент за краен успех на тазгодишния Уимбълдън с 3.40, следван от Федерер с 4.00 и Рафаел Надал с 6.00.

Естествено, макар и коефициентите за този турнир да са на страната на Новак, не трябва да забравяме, че истинския хегемон на Уимбълдън се казва Роджър Федерер. Няма две мнения, че швейцарският маестро е истинска легенда в мъжкия тенис, особено пък ако говорим за най-титулованият турнир на трева в света на тениса. Федерер е рекордьор по брой спечелени титли от единствения турнир на тревна настилка от Големия шлем, с общо осем спечелени титли.

Осмата и последна за момента титла от Уимбълдън на маестрото бе спечелена през 2017-та, когато той стана тенисистът с най-много победи на турнир от Големия шлем, който се провежда в Лондон. Това бе наистина сериозно постижение за Роджър, защото този успех го постави пред Пийт Сампрас във вечната ранглиста на Уимбълдън по брой победи в турнира. Именно тази осма и рекордна титла за швейцареца означава, че Джокович определено ще трябва да се потруди сериозно ако наистина иска да грабне втора поредна победа на Уимбълдън.

Въпреки това обаче сърбинът си остава фаворит за спечелването на този престижен турнир през настоящата година. Разбира се, още е много рано за да се правят генерални изводи и точни прогнози, тъй като до тревния турнир в английската столица остават още няколко месеца. И все пак, по всичко личи, че Джокович ще бъде сочен за основен фаворит, в желанието си да грабне пети голям трофей от Уимбълдън.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини