Финалът при дамите – битка за трофея и първото място



25-01-2019 18:23 | Станко Димов

Поставената под №4 Наоми Осака и 8-ата в схемата Петра Квитова ще се изправят една срещу друга за първи път на финала на Откритото първенство на Австралия. Залогът, освен титлата, ще бъде и първото място в света, което ще заеме шампионката от Мелбърн. Подгласничката в двубоя за трофея ще започне новата седмица като №2 в ранглистата. За първи път в историята две тенисистки, които никога не са били №1, ще се изправят в пряк дуел за лидерската позиция на финал в турнир от Шлема.   

Петра Квитова вече е била много близо да оглави ранглистата по време на австралийското турне. През 2011-а година чехкинята завърши сезона като №2, изоставайки само със 115 точки от Каролина Вожняцки. През януари 2012-а Квитова беше само на два мача да оглави класацията, но отстъпи пред На Ли на полуфиналите в Сидни, а след това и пред Мария Шарапова на полуфиналите в Мелбърн.

При победа в събота, 28-годишната чехкиня ще стане най-възрастната състезателка, която оглавява ранглистата за първи път в кариерата си, докато 21-годишната японка ще стане най-младата №1 след Вожняцки (октомври, 2010). Освен това при успех Осака ще стане първата представителка на Азия - №1 в света, без значение дали става въпрос за мъже или жени.

Любопитен е и фактът, че двете претендентки никога не са губили във финален мач в турнир от Шлема. Квитова спечели титлите на Уимбълдън през 2011 и 2014, а Осака триумфира на US Open миналата година. Общо във финали чехкинята е с показатели 26:7 (в това число спечели последните 8 финала), а Осака – 2:2. Последният случай, в който Квитова загуби във финал беше в Люксембург 2016 (4:6, 0:6 от Моника Никулеску).

По това време миналата година Осака нямаше спечелена титла и заемаше 72-а позиция в ранглистата. Тя започна Australian Open 2018, след като беше загубила 7 от последните си 9 двубоя. Достигането ѝ до четвъртия кръг в Мелбърн беше първият случай, в който тя влиза във втората седмица на Мейджър турнир.

От своя страна, преди година Квитова заемаше 28-а позиция и се провали още на старта в Мелбърн, където отстъпи в три сета пред Андреа Петкович.

От началото на надпреварата този сезон Квитова е останала на корта едва 7 часа и 5 минути. Тя няма загубен сет, като е дала на опонентките си само 28 гейма. Тенисистката, която затрудни най-много Квитова беше Даниел Колинс, която се задържа на корта час и 34 минути. В останалите срещи в Мелбърн чехкинята се нуждаеше между 59-69 минути, за да победи.

Наоми Осака е играла общо 8 часа и 51 минути на Australian Open този сезон. По пътя към финала японката загуби 3 сета – от Су Уей Сие (от която изоставаше с 5:7, 2:4 и 0:40), Анастасия Павлюченкова и Каролина Плишкова.
Най-високопоставената тенисистка, която се излезе на пътя на Квитова беше №15 Ашли Барти. От своя страна Осака отстрани три по-високопоставени тенисистки - №12 Севастова, №8 Плишкова и №7 Свитолина.

Осака е №1 по асове в турнира – 50, от общо 226 уинъра. Квитова има 26 аса при 157 печеливши удара. Финалът в събота започва в 10:30 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини