Уилямс приветства правилото за специален ранкинг за майките



28-12-2018 09:44 | Николай Драганов

Серина Уилямс приветства нововъведенията в WTA от следващия сезон и определи правилото за специалния ранкинг като страхотно. Американката вярва, че това ще позволи на много тенисистки да излезнат в майчинство и след като родят своите деца, да се завърнат отново на корта със защитена позиция в световната ранглиста. 


Според правилото, завърналите се на турнири майки ще използват специален ранкинг, който им позволява да са поставени в надпревара, като това ще бъде "допълнително поставена“ тенисистка, а това ще означава, че те нямат да срещнат поставена състезателка в първия кръг. 


Промяната означава и че поставените тенисистки няма да изпаднат от поставената си позиция. Уилямс, заедно с други майки в тура като бившата номер 1 Виктория Азаренка, призоваваха дълго време за подобни промени, които ще улеснят завръщането на въпросните тенисистки след раждане. 


"Мисля, че е страхотно“, заяви 23-кратната шампионка на турнири от Големия шлем на пресконференция в Абу Даби преди демонстративен мач със сестра си Винъс. "Жените, които са по-млади, могат спокойно да родят по-рано и да отидат в майчинство, а в последствие да се завърнат в тура“, обясни тя. 


37-годишната американка роди своята дъщеря Алексис Олимпия през септември 2017 и се завърна в женския тенис през март 2018 на Индиън Уелс. "Мисля, че опитът ми в това отношение определено отвори очите ми и ме накара да се попитам „Дали щях да родя по-рано, ако имаше подобно правило преди?“. Нямам представа. Но сега има възможност, хората не трябва да си задават този въпрос отново“, добави Уилямс, която е 16-та в света в момента. 


"Мисля, че това е чудесна промяна в правилника. Смятам, че това винаги ще е специално правилно и съм щастлива от въвеждането му в WTA“, каза още тя. 


Турнирът в Абу Даби ще бъде първото появяване на корта за американката, която за последно загуби финала на US Open от японката Наоми Осака през септември в мач изпълнен с противоречиви моменти и скандали между Уилямс и съдията на стола Карлос Рамос, който бе обвинен от нея в сексизъм. "Чувствам се добре. Тренирах в последните два месеца и се подготвям усилено за новата година“, сподели 23-кратната шампионка от Големия шлем в столицата на ОАЕ. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини