Играчите са раздвоени за промяната на Australian Open



27-12-2018 09:35 | Николай Драганов

Организаторите на Australian Open взеха решение за сериозна промяна, която да влезе в сила още от 2019-та година, като при резултат 6:6 в петия сет ще се играе тайбрек до 10 точки, вместо досегашното правило за преднина от два гейма за победата.


По този начин Откритото първенство на Австралия се присъединява към US Open и Уимбълдън, където също има тайбрек в последната част, а единственият турнир без такова правило засега остава "Ролан Гарос".


Мнението на играчите относно промяната не е еднозначно, като според някои от тях промяната е интересна, но други са против. Световният номер 4 Александър Зверев беше най-остър и коментира, че тази промяна изобщо не е обсъдена с играчите.


"Изобщо не бяхме потърсени за консултация. Не мисля, че който и да било играч е бил попитан, честно казано. Не съм почитател на промяната. Имаше нещо специално в това да достигнеш до 12:10 гейма в петия сет, например. Наистина харесвам тези моменти, този тип мачове, дори да се физически тежки", коментира Зверев.


"Заради тези неща играем, но сега във всички турнири от Големия шлем, с изключение на "Ролан Гарос", ще има тайбрек, което не подкрепям", призна германецът. 


Турнирният директор Крейг Тайли обаче заяви, че мнението на играчите е било съобразено. "Попитахме играчите - бивши и настоящи, както и коментатори, агенти и телевизионни аналазатори дали искат да играят тайбрек в петия сет и взехме решението на тази база", коментира без допълнителни подробности Тайли. Той добави, че новото правило "ще осигури на феновете специален финал на тези епични надпревари". 


Темата коментира и Кевин Андерсън, който беше замесен в един подобен епичен мач през миналия сезон - на Уимбълдън срещу Джон Иснър, който спечели с 26:24. Именно този двубой стана финалният повод за сходна промяна и във Великобритания, където тайбрекът ще бъде при резултат 12:12 гейма в петата част.


"Малко е странно, преполагам и интересно. Сега на всеки от четирите турнира от Шлема правилата ще бъдат различни", коментира Андерсън. "Опитват се да бъдат уникални по свое му, но не мисля, че ще има особена разлика, след като така или иначе няма да се играе до два гейма разлика", добави Андерсън.


Темата коментира и младата руска звезда Карен Хачанов. "Не зная дали ще бъде по-лесно или по-трудно, защото в края на краищата играеш срещу опонент, не си сам на корта. За него ще има същиге условия, ще важат същите правила, така че е еднакво и за двамата и няма значение дали ще се играе до 7 или 10, все същото е", коментира той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини