Румънка грабна трофея в Созопол



07-10-2018 15:04 | Николай Драганов

Румънката Георгия Андрея Крачун спечели титлата на завършилия днес международен турнир по тенис за жени „Созопол Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара от календара на Международната федерация по тенис (ITF). 


Във финалната среща поставената под №2 в схемата Крачун победи убедително Илай Йорюк от Турция с 6:1 6:2 след 72 минути игра и заслужено стана шампионка. Крачун започна седмицата като №557 в световната ранглиста.

 

19-годишната румънска тенисистка бе смятана и предварително за фаворитка за титлата от турнира, който се проведе на кортовете на Тенис център „Санта Марина". Тя спечели шестия си трофей от състезания от този ранг и втора в продължение на само три седмици в България, след като победи и във Варна. В Созопол Крачун загуби сет само в първия кръг срещу българката Ани Вангелова, след което отстрани с лекота по пътя към финала Полина Акимова (Русия), Оана Гаврила (Румъния) и Анна Уколова (Русия).


За 16-годишната Илай Йорюк достигането до финала в „Санта Марина" бе най-големият успех в досегашната й кариера при жените. През миналата седмица тя достигна до финала и на международния турнир за юноши и девойки до 18 г. от календара на ITF, който се проведе в Созопол, където пък загуби от 14-годишната българска надежда Денислава Глушкова. Туркинята взе днес 1323 евро от наградния фонд и 7 точки за световната ранглиста за жени, а победителката Крачун спечели съответно 2117 евро и 12 точки.


Георгия Андрея Крачун стана по този начин шестата шампионка от международен турнир за жени на Тенис център „Санта Марина". Преди нея победителки тук са ставали Изабелла Шиникова и германката Вивиан Хайзен през 2015 г., сръбкинята Деяна Раданович и румънката Оана Гаврила през 2016 г. и Гергана Топалова преди година.


Международният турнир за жени „Созопол Санта Марина Къп" бе последното състезание за годината от богатия календар на Тенис център „Санта Марина", който се реализира в партньорство с Община Созопол и БФТ. През 2018 г. комплексът бе домакин на 3 международни турнира – за мъже, за жени и за юноши и девойки до 18 г., на редица държавни и регионални турнири от календара на БФТ, както и на множество любителски, детски и други прояви. Тук в предишните години са се провеждали и Европейско първенство по плажен тенис, турнир от световното отборно първенство за мъже за Купа „Дейвис" и т.н.


Едноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол разполага с 8 "Грийн Сет" корта (ITF сертифицирана акрилна настилка) с фантастична гледка към морето. В последните години в тенис курорта са проведени над 30 престижни национални и международни състезания, над 500 състезатели от повече от 50 страни са взели участие в турнирите в Созопол.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини