Осем неща, за които да внимаваме в Шанхай



07-10-2018 09:32 | Николай Драганов

Предпоследния за годината турнир от сериите "Мастърс" - надпревата в Шанхай - стартира в неделя. За съжаление участие в турнира няма да вземе Григор Димитров, а другият голям отсъстващ е световния №1 Рафаел Надал. Водачи на схемата в Шанхай ще бъдат Роджър Федерер и Новак Джокович. Официалният сайт на ATP прави преглед на най-интересното преди старта на турнира.


1. Федерер срещу Джокович. Двукратният шампион Роджър Федерер и трикратният Новак Джокович ще се борят за второто място в ранглистата през тази седмица в китайския град. Федерер води на Джокович с 455 точки преди турнира, но швейцареца е шампион и има да защитава 1000 точки, докато Ноле не игра през миналата година и няма никакви точки за защита. Като поставени под №1 и №2 в схемата, двамата големи могат да се срещат чак на финала. Сърбинът води с 24:22 в преките двубои с Роджър, но специално в Шанхай швейцарецът е спечелил и двамата им мача, при това с чисти победи - през 2010 и 2014-та година. Двамата не са се срещали досега на финал в турнира. 


2. Битката за №1. Ако успее да спечели титлата в Шанхай, Джокович ще изостава само на 35 точки от Рафаел Надал в годишната ранглистата, която определя класирането за Лондон и се превръща в основен ранкинг след края на турнира в английската столица. Както Ноле, така и Рафа се опитват да завършат годината като №1 за пети път. Общо в Китай Ноле 65 победи и 9 загуби, като е спечелил 10 турнира и има бронзов медал от Игрите в Пекин.


3. Не забравяйте Дел Потро. Освен Федерер и Джокович, №2 в света на 15 октомври може да бъде Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът ще се опита да прекъсне 13-годишното надмощие на т.нар. "Голяма четворка" - Федерер, Надал, Джокович и Мъри са единствените играчи, които са стигали до №2 от лятото на 2005-та година.


4. Поглед към Лондон. Надал, Федерер, Джокович и Дел Потро вече се класираха за Лондон, така че остават още четири места за разпределяне. Следващите четирима в листата също ще участват в Шанхай: Александър Зверев, Марин Чилич, Кевин Андерсън и Доминик Тийм.


5. Бързи 10 титли. Следващата титла от ATP ще бъде под №10 в кариерата на Александър Зверев. 21-годишният германец има време до 20 април догодина да се присъедини към Надал, Джокович и Мъри, които са печелили по 10 титли до навършването си на 22-годишна възраст. Федерер спечели своята 10-та титла след като беше навършил 22 години.


6. "Млади" срещу "стари". Турнирът в Шанхай ще предложи пореден сблъсък между опитните имена и младите звезди на тениса, които се борят да ги свалят от върха. След 30-тия рожден на Марич Чилич в края на септември, в момента няма шампион от Големия шлем, който да е под 30-годишна възраст. Все пак има трима финалисти, които са под 30 години: Доминик Тийм (Ролан Гарос 2018), Милош Раонич (Уимбълдън 2016) и Кей Нишикори (US Open 2014).


7. Изпитанието за Тийм. Доминик Тийм води в класацията за най-много победи през 2018 година с 48 успеха. Той обаче все още не е играл в Китай, където по традиция изпитва проблеми и има 3 победи и 7 загуби в кариерата си. Конкретно в Шанхай австриецът допусна поражения във втори кръг през 2014-та, 2015-та и 2017-та година.


8. 19-годишните в светлината на прожекторите. Денис Шаповалов и Алекс де Минор са сред най-младите и прогресиращи играчи, които ще видим в Шанхай. На 1 октомври канадецът Шаповалов записа рекордно класиране в ранглистата за 11-ти път през този сезон, а Де Минор го е сторил 16 пъти. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини