Сабаленка срещу Контавейт на финала в Ухан



28-09-2018 16:43 | Станко Димов

Световната №20 Арина Сабаленка се класира за третия си финал през сезона, след като победи австралийката Ашли Барти със 7:6 (2), 6:4 на надпреварата в Ухан. Родената в Беларус тенисистка приключи двубоя с 26 печеливши удара на сметката си, в това число и впечатляващите 9 аса. Тя допусна и 19 непредизвикани грешки.

„Просто се опитах да се концентрирам върху собствената си игра. Исках да се фокусирам върху всяка една точка и мисля, че това беше ключът към успеха“, коментира Сабаленка, която тази година дебютира в надпреварата в Ухан.

Началото на двубоя не вещаеше подобен сценарий. Барти, финалистка в турнира от миналата година, демонстрира разнообразна игра и успя напълно да неутрализира мощните удари на опонентката ѝ. Австралийката проби за 3:2 гейма, а малко по-късно при 5:4 сервира за успех в сета. Барти обаче не успя да вземе подаването си и позволи на Сабаленка да изравни за 5:5, след което загуби сета в тайбрек.
През втората част Сабаленка проби на старта и до края не трепна.

„Нямам никакви очаквания от финала. Просто искам да изляза на корта и да се забавлявам. Искам да покажа най-доброто, на което съм способна“, коментира Сабаленка, която със своите 20 години стана най-младата тенисистка, достигнала до двубоя за трофея в Ухан.

В съботния финал Сабаленка ще се изправи срещу Анет Контавейт. Естонката сложи край на победната серия на Ван Киан, която се отказа в началото на втория сет заради контузия. Местната фаворитка беше в серия от 14 последователни победи на домашни турнири и днес също започна обещаващо и поведе с 2:0 гейма. След това обаче Контавейт влезе в серия от 7 последователни гейма. При резултат 6:2, 2:1 за естонката, Ван Киан реши да прекрати участието си в турнира.

„Публиката я подкрепяше много сериозно, но аз просто се опитвах да се концентрирам върху моята игра и мисля, че се справих много добре“, каза Контавейт в интервюто на корта. „Наистина съжалявам, че двубоят приключи по този начин. Мъчно ми е за нея и се надявам, че ще успее да се върне в игра скоро“.

Контавейт започна надпреварата с трисетов успех над Слоун Стивънс. След това тя се справи също с Дона Векич, Шуай Джан, Катерина Синиакова и Ван.

„Очаквам да се забавлявам много“, каза 27-ата в световната ранглиста относно предстоящия финал. „За първи път съм на финал на толкова голям турнир. Справих се отлично през седмицата и съм щастлива, че достигнах до финала“.

Финалистките Анет Контавейт и Арина Сабаленка никога не са играли една срещу друга.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини