Да се отървем от глупавото правило за коучинг!



15-09-2018 11:28 | Tennis24.bg

Тъжно е, че женският финал на US Open привлече вниманието повече с решенията на съдията Карлош Рамош, поведението на Серина Уилямс и чак на последно място - брилянтната игра на 20-годишната Наоми Осака. 


Тя стана първата японка, която печели турнир от Големия шлем и вече демонстрира, че има всичко необходимо, за да бъде следващото голямо име в този спорт. Твърденията на Серина Уилямс относно сексизма биха могли да имат или да нямат основание, но това не прави поведението ѝ по приемливо.


Начинън, по който тя се държа, беше погрешен!


Не мога да оправдая поведението ѝ. Но смятам, че нейните изблици на ярост би трябвало да предизвикат ръководството на тениса да преразгледат правилото за коучинга. Забраната треньорите да наставляват своите играчи в турнирите от Големия шлем просто е глупаво и няма абсолютно никакъв смисъл. Каква вреда би могла да бъде нанесена от това, че един треньор ще даде съвет на играча си по време на мача?


Как изобщо на тази планета това може да навреди на играта?


Много хора заявиха, че съдията Карлош Рамош просто се е придържал стриктно към буквата на закона, когато е решил да санкционира Серина за треньорското нарушение, след като разтълкува сигналите с ръце на Муратоглу като опит да се предадат инструкции. 


Ето тук нещата стават интересни. Правилата казват, че "комуникация от всякакъв вид, речева или визуална, може да се тълкува като коучинг".


Терминът "комуникация" простичко означава "размяна на информация". С други думи, за да има комуникация, трябва задължително да участват минимум двама души. Муратоглу може и да се опитал да наставлява, но строго казано, това не може да се счита за коучинг, ако Серина не е възприела инструкциите и не ги възприеме в играта си.


Съдията видя сигналите от треньора, но освен ако не е бил убеден, че Серина е получила информацията, той не трябваше да отсъжда нарушение. Да накажеш играча за нещо, което е направил треньорът му, просто няма никакъв смисъл и не е честно. Вярвам, че без доказателство, че Серина е видяла и осъзнала треньорските наставления, то не тя, а треньорът е този, който трябваше да бъде наказан.


Сюжетът става още по-интересен, когато имаме не само признанието на Муратоглу, че е опитвал да дава наставления, но след това той настоява, че това е нещо изключително обичайно за играта и че треньорът на Осака е правил същото.


Това е изключително сериозно обвинение, но то беше посрещнато с оглушително мълчание от засегнатите страни. Ако Саша Бажин или Осака са отрекли това, моля да ми съобщите! Дали треньорът на японката е бил много по-фин с действията си или съдията е бил по-предразположен да гледа към треньора на Серина? Със сигурност тяхното мълчание по този въпрос не ни оставя друго заключение, освен едно. 


Онова което прави цялата ситуация още по-интересна е, че Серина и нейният треньор директно си противоречат. Серина заяви на рефера, че ѝ дължи извинение, защото никога не е мамила. Същевременно нейният треньор твърди, че коучинг по време на мачовете извършват 100% от треньорите в 100% от мачовете, очевидно включвайки и себе си.


Муратоглу е треньор на Серина от 6 години. Как да съпоставим твърдението му, че извършва коучинг с това на Серина, че никога не е мамила, с което всъщност казва, че никога не е получавала наставления от трибуните? 


Един измежду Серина или Муратоглу явно лъже. Двете позиции очевидно не могат да съществуват заедно. Решението на кого да вярвате, оставям на вас. 


Всички спортове от време на време преминават през промени в правилата. След подобни случаи, предизвикали такава популярност, властите в тениса трябва да действат. 


Отървете се от правилото за забрана на коучинга! То няма смисъл и ще доведе само до още подобни скандални случки в бъдещето. 


Орвил Хигинс, спортен коментатор

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини