Серина: Мога да науча много от Осака



09-09-2018 10:06 | Николай Драганов

US Open 2018 приключи по безпрецедентен начин за носителката на 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс. Американката опита за втори път да изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 титли, след като преди месеци отстъпи във финала на Уимбълдън, но отново претърпя разочарование.


Нещо повече - титлата отиде при 20-годишната японка Наоми Осака след уникално развитие на двубоя и супер скандал, който Серина заформи със съдията на стола на Карлос Рамос. Тя не се съгласи с негово първо предупреждение заради наставления от треньора ѝ Патрик Муратоглу, а скандалите, споровете и грубите и разговори с Рамос доведоха до две нови наказания - първо от наказателна точка, а след това и наказателен гейм в ключови моменти от втората част, което до голяма степен повлия на крайния изход. 


Въпреки огромните негативни емоции, на пресконференцията след двубоя Серина все пак опита да се успокои и коментира играта на съперничката си, като я поздрави за успеха и не спести похвалите си. В действителност, в спортно-техническо отношение Осака също надигра своя идол Серина в съботния финал, а освен това успя да покаже и невероятно здрави нерви и да се абстрахира от всичко случващо се на корта.


"Мисля, че тя беше наистина, наистина много постоянна. Играта винаги се отличава с постоянство. Струва ми се, че игра много добре, направи много удари. Беше толкова фокусиране. Струва ми се, че винаги когато имах точка за пробив, тя успяваше да излезе с някой страхотен сервис", анализира Уилямс.

 

"Честно казано, мога да науча много от нея от този мач. Надявам се да науча", откровена бе Серина, която още по време на церомонията опита да успокои Осака, тъй като заради развитието на двубоя японката дълго време така и не успя да се успокои и зарадва на огромния си успех - първа титла за Япония от Големия шлем изобщо при жените или мъжете. 

 

 

Разгорещената американска публика в началото на церемонията дори освирка Наоми Осака, но до голяма степен и благодарение на позитивното отношение на Серина промени подхода си и отдаде заслуженото на шампионката от US Open 2018.


"В един момент се почувствах зле, защото аз плачех, тя плачеше. Вижте, тя просто спечели. Не знам дали това бяха сълзи от радост или от тъга заради момента. Казах си: това не е начинът, по който аз се чувствах, когато спечелих първата си титла от Големия шлем. Знаех, че определено не искам тя да се чувства по този начин", обясни Серина.


"Може би в този момент в мен се отключи майчин инстинкт и казах: "Слушай, трябва да се стегнем!". Тя изигра невероятен мач. Заслужава да бъде поздравена, заслужаваше победата. В края на деня, това е важното", призна Уилямс. 


Американката вече беше намалила емоциите по време на пресконференцията и смекчи тона относно ключовият момент - наказанието за наставления от треньора. По време на двубоя на самия корт тя беше бясна, яростно отричаше и искаше извинение от Карлос Рамос. След двубоя обаче Серина заяви в по-спокоен тон, че по принцип никога не обича да бъде наставлявана по време на самите двубои.


"Онова, което обичам в тениса, е възможността да изляза на корта и да бъда в онзи момент, в който не искам да чувам никого да ми казва нищо. Трябва просто да оправиш нещата, трябва да решиш проблема. Понякога, когато съм на корта, имаш един миг, една наносекунда, да вземеш решение, което може да промени целия мач и целия турнир. Пренасям това в много неща от живота си. Може да ви звучи странно, но това е моят момент на мир, когато съм сам на корта и не чувам никого, не се нуждая от това, просто се опитам сама да реша нещата", обясни Серина.

 


23-кратната шампионка изрази несъгласието си последното наказание - отнемането на цял гейм заради обида, като според нея съдията е преекспонирал провинението ѝ. Нещо повече, според Уилямс, действията му са били сексистки.


"Чувала съм доста мъже да говорят някои неща на съдиите... Струва ми се, че да кажеш "крадец" и да получиш наказание от гейм, е сексистко действие. Той никога не би отнел гейм на мъж, защото му е казал "крадец". Това ме взриви, но аз ще продължа да се боря за жените и за равенство между половете - както Ализе Корне трябва да има право да си свали горнището без да получи предупреждение, това е възмутително", сподели Уилямс.


"Мисля, че фактът, че аз трябваше да премина през това, ще бъде пример за следващия човек, който има емоции и иска да изрази себе си, иска да бъде силна жена. На тях ще бъде позволено това, заради случилото се днес. Може би не се получи за мен, но ще проработи за следващия човек", добави емоционално Серина. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини