Федерер: US Open е приоритет тази година



25-08-2018 10:10 | Николай Драганов

Преди 10 години по това време Роджър Федерер стоеше непоклатимо на своя трон. Швейцарецът завърши поход от пет поредни титли на US Open, като не загуби повече от три сета общо във всяко едно от отделните издания на Откритото първенство на САЩ.


Но след последния му триумф през 2008-ма година, Маестрото така и не може да вкуси отново от успеха във "Флашинг Медоуз". Броени часове преди старта на тазгодишния US Open, Федерер има една цел: да спечели отново титлата.


"Това ще означава всичко за мен. Тази година US Open е дори по-голям приоритет за мен, отколкото беше през миналата. Не, че не беше такъв и преди 12 месеца, но Уимбълдън беше по-голям", призна носителят на 20 титли от Големия шлем.


Швейцарецът успя да спечели трофея от Уимбълдън през 2017-та, но в Ню Йорк отстъпи на четвъртфиналите на Хуан Мартин дел Потро. Шестият триумф в най-големия тенис турнир в САЩ все още му се измъква.


"Не се чувствах на 100% готов през миналата година. Знаех, че няма да е възможно да спечеля. Всичко трябваше да се нареди твърде много в моя полза - съперници да се откажат или да изиграят най-лошия мач в живота си, може би тогава щях да имам шанс. Но в напредналите фази на турнира, това вече става неизпълнимо", обясни Федерер.


След Уимбълдън Федерер избра да не играе в Торонто, но се включи в Синсинати, където игра финал срещу Новак Джокович, загубен от сърбина. "Мисля, че взех правилното решение. Не бях дори близо до най-доброто си ниво и все пак играх финал в Синсинати, което е добър резултат. Финалът не беше добър. Не съм щастлив от начина, по който играх, но имаше умора, която доведе до това. Но в голямата картинка, това всъщност беше добър турнир, натрупах мачове и сега се чувствам готов, а това е важното за мен", коментира швейцарецът.


От 2004-та година до финала през 2009-та, загубен от Хуан Мартин дел Потро след като водеше с 2:0 сета, Федерер записа серия от 41 поредни победи на US Open.


"Бях в серия, предполагам... За дълъг период не губех много и когато идвах в Ню Йорк, имах отговор на всички други момчета, моите съперници, на всякакви условия. Наистина обичам всичко в Ню Йорк. Заради това имах малко слабо изяви тук, защото обичам да играя. Скоростта на корта е добра за мен, щастлив съм в тази страна, щастлив съм в Ню Йорк. Моят личен опит в тези пет години беше невероятен. Много съм горд от това постижение", разказа Федерер.


В първи кръг на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ, Федерер ще се изправи срещу японеца Йошихито Нишиока. Роджър е водач на долната част на схемата, като в трети кръг е възможен тежък сблъсък с Ник Кириос. Още на четвъртфиналите пък е възможен сблъсък с Новак Джокович, а на полуфиналите - един измежду Александър Зверев, Марин Чилич, Давид Гофен, Кей Нишикори и други. 


"Просто съм много развълнуван, че отново съм тук, здрав съм и се чувствам добре. Ще подходя мач за мач и нека видим какво ще стане", завърши петкратния шампион. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини