Десетте закона на отслабването



25-07-2018 14:28 | Tennis24.bg

Както всяка област в живота, когато искате да доведете нещо до успешен край, трябва да следвате определен план. Това се отнася и до отслабването. В този материал ще ви представя 10 изпитани фитнес закона, които ако се спазват стриктно, дават отлични резултати. Нека започваме:

1. Планирайте – Това е най-простата, но задължителна заповед. Без план вие ще се лутате от един хранителен режим в друг, ще правите тренировки без да имате резултати, защото няма да бъдат структурирани във фитнес програма и т.н. Всеки успешен бизнес е изграден на основата на бизнес план, така е и в опитите за отслабване.

2. Яжте чисти храни в 90% от храненията си – Ако следвате абсолютно стриктна диета през цялото време, това ще ви доведе до „лудост“. Просто изкушенията са навсякъде и ако имате „лакомо око“ това ще повлияе на психиката ви и резултата е ясен за всички. Ето защо, бих ви препоръчал от време на време да си позволявате по нещичко от любимите ви храни (сладолед, пица, бургер или каквото обичате да хапвате), без това да ви кара да се чувствате виновни. Разбира се, не става дума за прекаляване и преяждане, което вече не е добре. Просто дайте на тялото и най-вече на мозъка ви доза разсейване от по-чистите хранения. И тук отново влиза планирането – ако се храните 4 пъти на ден, за една седмица това са 28 хранения. 90% от тях са около 25 чисти хранения и това означава, че 3 пъти седмично можете да си позволите по 1 мръсно хранене, в което можете да си позволите каквото ви се хапва.

3. Консумирайте протеин с всяко хранене – Протеините са много засищаща и силна храна. Те помагат за „ремонта“ на мускулната тъкан и стимулират възстановяването след тренировка. Замяната на простите въглехидрати, които можете да откриете в белия хляб, вафлите, тортите и т.н. с източници на протеини като яйца, постно месо и други, е умен ход за непрекъсната загуба на мазнини.

4. Тренирайте с тежести – Това е всъщност най-логичната заповед. Ако искате да постигнете идеално изваяно тяло, трябва да включите някакъв вид тренировки с тежести. Кардиото не е достатъчно, не си мислете, че само с тичане ще трансформирате тялото си. Да, ще отслабнете, но мускулите ви няма да бъдат оформени добре. Това се постига със силови тренировки. Дори да тренирате само с тежестта на тялото си, пак можете да постигнете видими резултати. Разбира се, ако използвате тежести, тогава нещата стават доста по-бързо и качествено.

5. Включвайте зеленчуци във всяко хранене – Някои хора смятат, че зеленчуците са подходящи само за определени хранения като обяда и вечерята. Това е грешно, те могат да се консумират от първото до последното хранене за деня. Те са диетична и чиста храна и могат да ускорят процеса на отслабване.

6. Не яжте зърнени храни в шарени опаковки – Мнозина предпочитат да ядат на закуска зърнени храни. Запомнете едно нещо от мен... Заложете на най-обикновените овесени ядки, 50 грама са напълно достатъчни, можете да си ги овкусите с малко мед или със сушени плодове. Мюслите в луксозни опаковки са пълни със захар, некачествени плодове и други добавки, които само оскъпяват цената им, но по никакъв начин не спомагат за вашето отслабване, дори напротив, не само ще качите допълнителни килограми, но можете да влошите и здравословното си състояние.

7. Пийте около 4 литра вода на ден – няма нищо по-нискокалорично и полезно за пиене от водата. Тя е основата на почти всички процеси в тялото. Повишава метаболизма и държи под контрол апетита. Изследванията показват, че хората, които пият чаша вода преди хранене, консумират по-малко храна. Когато не пиете достатъчно вода, бъбреците ви не могат да работят оптимално и работното натоварване се прехвърля върху черния дроб.

8. Движете се всеки ден – Тази заповед на отслабването може да ви звучи същата като №4, но не е. Движението само по себе си включва и тренировките, но какво става в следващите 22-23 часа от денонощието? Много е вероятно да седите по 8 часа на работното си място, след това и вкъщи пред телевизора, което означава, че единия час тренировка съвсем не може да ви опише като активен човек. Ето защо, опитайте се да се движите възможно най-много. Разходете се по време на обедната ви почивка, излезте след работа, направете сутрин едно тонизиращо тичане, карайте велосипед, качвайте се по стълбите, вместо с асансьора, каквото и да е. Просто се движете!

9. Добавете плодове към диетата си – Много често чуваме, че в плодовете се съдържа твърде много захар, или пък, че някои плодове трябва да се избягват. В същото време, те съдържат фибри, които подпомагат топенето на мазнините и храносмилането. Затова е препоръчително да замените сладките неща с плодове. Колкото по-цветни са плодовете, толкова по-добре, тъй като по-наситените са по-богат на хранителни вещества.

10. Не яжте пакетирани храни – това правило важи и за енергийните десертчета и напитки, шейковете и много други псевдо-здравословни храни, които се рекламират като изключително полезни, а всъщност съдържат много вредни неща в себе си. Ето защо е най-добре да си готвите сами нещата вкъщи, така ще знаете какво ядете и ще сте сигурни в качеството!

Текст: Костадин Йочев
Източник: Framar.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини