Пет неща, които научихме от Уимбълдън



Пет неща, които научихме от Уимбълдън
Свързани турнири
Тагове
16-07-2018 14:05 | ATP WorldTour

От официалния сайт на АТП направиха кратък анализ на приключилия трети турнир от Големия шлем – Уимбълдън. Ето и техните заключения:
 
1. Новак се завърна
Новак Джокович отново е тук. Той е победител в турнир от Големия шлем, играе със същата страст, с която контролираше света на тениса през 2014-16 и отново е един фаворитите в предстоящите турнири на твърди кортове в Северна Америка.

Сърбинът отговори на всички въпроси и още повече – четвъртата му титла от Уимбълдън е негова 13-а от турнири от Големия шлем, като по този показател той изостава само с една от Пийт Сампрас. Сега Джокович, който беше 12-и поставен на Уимбълдън, ще започне американското турне като един от хората, с които всички ще трябва да се съобразяват.

2. Андерсън е маратонецът на Уимбълдън
Забравете за момент за 70:68. Както ще кажете за 39:35, комбинирано това е резултатът от петите сетове на Андерсън срещу Роджър Федерер на четвъртфиналите и Джон Иснър на полуфиналите? Андерсън накара физиотерапевта и целия му екип да се гордеят с него след двата епични петсетови двубоя, които го класираха за първия му финал на Уимбълдън и втори в турнир от Големия шлем (US Open 2017, загуби от Надал).

Южноафриканецът не успя да спечели първата си титла от Големия шлем, но много от великите тенисисти, сред които Анди Мъри и Иван Лендъл на пример, не успяваха в първите си участия на финали, след което спечелиха няколко трофея от Шлема.

3. Рафа го може на всички настилки
Може би сме приели за даденост да виждаме Рафаел Надал дълбоко във втората седмица в турнири от Големия шлем, като се има предвид резултатите му на „Ролан Гарос“. Но с достигането си до полуфиналите на Уимбълдън (загуби от Джокович), испанецът регистрира най-доброто си представяне на Уимбълдън от седем години насам (2011, загуби на финала от Джокович) и доказа, че е готов за да се бори за всяка една титла, без значение от настилката.

С достигането до четвъртия кръг световният №1 си гарантира запазването на лидерската позиция в ранглистата, след което той показа най-добрия си тенис срещу Хуан Мартин дел Потро на четвъртфиналите – 7:5, 6:7 (7), 4:6, 6:4, 6:4.

4. Големия Джон никога не е бил по-добър
Джон Иснър няма проблем да преминава през продължителни битки. Най-добрият американски тенисист спечели най-дългия двубой в историята на Уимбълдън през 2010-а, когато победи французина Никола Маю със 70:68 гейма във финалния пети сет. Тази година, при своето 41-о участие в турнир от Големия шлем, Иснър направи най-доброто си представяне.

Високият 208см американец достигна до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем и едва втория си четвъртфинал (US Open 2011, загуби от Мъри). Иснър беше само на няколко точки да се класира за първия си финал в Шлема, но след 6 часа и 36 минути той загуби от Андерсън с 24:26 в петия сет във втория най-дълъг мач в историята на турнира.

5. Още един Уимбълдън, още един Браян с титла в ръце
На Майк Брайън със сигурност му е липсвало за първи път да не участва на Уимбълдън с брат си Боб, който продължава да се възстановява от контузия. Но играта на Майк изглеждаше непроменена.

Играейки в един отбор с шампиона на двойки от Уимбълдън 2014 (в тандем с Вашек Поспишил) и негов сънародник – Джак Сок, Майк спечели титла от Големия шлем на двойки за 17-и път в кариерата си, изравнявайки се на върха с австралийската легенда Джон Нюкъмб. Освен това, 40-годишният Майк Браян се завърна на върха на ранглистата при дуетите и стана най-възрастният №1 в историята.

„Ще посветя този успех на Боб“, каза Майк Браян. „Той се прибра у дома да ни подкрепя. Чухме се по телефона, беше супер развълнуван. Той гледа всяка точка от финала“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини