Защо младите не печелят титли от Шлема? Отговаря Федерер



21-06-2018 12:01 | Николай Драганов

Последните седем турнира от Големия шлем бяха спечелени от играчи на възраст над 30 години. Някога имаше времена, когато 17-годишни като Матс Виландер, Майкъл Ченг и Борис Бекер печелеха големите турнири. Възможно ли е това да се случи отново в днешно време? По този разсъждават не от вчера редица анализатори, а на пресконференция в Хале в дискусията беше помолен да се включи и Роджър Федерер.


"Добър въпрос. Не съм съвсем сигурен каква е тайната за това, че по-възрастните играчи се представят толкова добре. Мисля, че може да се случи отново 17, 18, 19-годишни да спечелят турнир от Големия шлем и мисля, че ще се случи. Няма съмнение в това. Може би просто зависи от поколенията", коментира Федерер.


"Не е въпрос само на работа, трябва да имаш късмет да имаш талантът, да имаш подкрепата на родители и треньори, може би дори на страната и на федерацията и просто всичко да се нареди, за да спечелиш турнир от Шлема, както Ченг, Сампрас, Бьорг или Рафа, когато бяха тинейджъри", добави Маестрото.


"Невероятно е да спечелиш турнир от Шлема толкова млад. Така че, мисля, че се нуждаеш и от малко късмет. Но мисля, че е възможно отново да се случи. Може би днес играчите се грижим за телата си по-добре и професионално, отколкото поколенията преди това. Имаме средствата да пътуваме по-лесно, имаме физиотерапевти, масажисти, фитнес треньори и така нататък. Това ни държи в тура по-дълго здрави. Така че ние можем да играем по-дълго на високо ниво, каквато възможност нямаха предишни поколения", продължи разсъжденията си швейцарецът. 


"Всички те се отказаха на възраст между 28 и 32 години, а сега ние играем почти до средата на 30-те си години. Имаме доста повече възможности и може би и заради това пътят на по-младите играчи е по-труден. Не съм сигурен, може би това е част от обяснението, но така мисля", заключи Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини