Димитров срещу Джокович - какво показва историята (видео)



21-06-2018 09:50 | Николай Драганов

Григор Димитров ще се изправи срещу бившия №1 в света Новак Джокович във втори кръг на турнира на трева в Куинс.

 

Двубоят се очаква в четвъртък около 17:00 часа българско време, а сблъсъкът ни дава повод да си припомним досегашните срещи между двамата.

 

До този момент Гришо се е изправял срещу Джокович 7 пъти, като има 6 поражения и 1 победа.  


Първият им сблъсък е през 2012-та година на "Мастърс" турнира в Шанхай отново във втори кръг. Гришо се намира под №56 в света, а в първи кръг побеждава №40 Пабло Андухар, но във втори е спрян категорично в два сета от световния №2 Новак Джокович - 3:6, 2:6. Димитров няма с какво добро да запомни този мач, като в него не успява да стигне дори до точка за пробив.


Цели три пъти двамата се изправят един срещу през 2013-та година, като и в трите случая сърбинът вече е №1 в света. Първият сблъсък е в трети кръг на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс, като този път Димитров успява да реализира един пробив и се добира до тайбрек в първата част, но отново губи в два сета - 6:7(4), 1:6.


В третия им сблъсък и втори за 2013-та година идва и първата и засега единствена победа на Димитров не само срещу Джокович, но и срещу действащ №1 в ранглистата. Това се случва в паметен двубой от втори кръг на турнира в Мадрид. Димитров измъква първата част в тайбрек - 7:6(6), но Ноле изравнява отново след тайбрек - 6:7(8). В решителната трета част Гришо печели с 6:3, а след края на двубоя трудно сдържа сълзите си. 

 


По-малко от месец по-късно Джокович взима реванш в трети кръг на "Ролан Гарос", когато записва категоричен успех с 6:2, 6:2, 6:3 над българина, а турнирът за него приключва на полуфиналите след една от най-големите му класики срещу Рафаел Надал, загубена със 7:9 в петия сет.


Следват два двубоя между Димитров и Джокович през 2014-та година. На Уимбълдън Гришо достига за първи път до полуфинал в турнир от Големия шлем, а негов съперник е именно Джокович. Пред погледа на приятелката му Мария Шарапова Гришо играе повече от достойно, но в крайна сметка губи с 3:1 сета - 4:6, 3:6, 7:6(2), 6:7(7). С тази победа Ноле успява да се класира на финал, където печели титлата за втори път в кариерата си след победа в петсетов двубоя срещу Роджър Федерер.

 

 


Малко по-късно през годината Гришо и Ноле се срещат на четвъртфиналите в Пекин, а сърбинът печели лесно - 6:2, 6:4. 

 

Последният засега двубой между двамата е през 2016-та година в трети кръг на "Мастърс" турнира в Париж. Димитров печели първата част с 6:4, но отстъпва в следващите две и в мача - 2:6, 3:6. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини