Халеп срещу Стивънс - кой ще бъде новият шампион в Париж?



09-06-2018 09:31 | Николай Драганов

Ще успее ли световната №1 Симона Халеп най-после да вдигне първия си трофей от Големия шлем или титлата отново ще и се изплъзне, този път за сметка на Слоун Стивънс?


Отговорът на този въпрос ще даде тазгодишния финал на "Ролан Гарос", който започва след 16:00 часа българско време на централния корт "Филип Шатрие" в Париж.


До този момент Халеп и Стивънс са се срещали 7 пъти, като румънката води с 5:2 победи. Два от тези сблъсъци са на клей, като и в двата случая Халеп е победител, при това в два сета - през 2012-та година в Барселона и през 2014-та година именно на "Ролан Гарос". Двата успеха на Стивънс датират от 2013-та година и са на твърдите кортове в Австралия.


На хартия водачката в ранглистата изглежда фаворит - тя дойде като такъв още преди турнира, а Стивънс не изглеждаше като най-възможната ѝ съперничка именно на червените кортове във френската столица. Но не е случайно, че никой не говори за суперфаворит в този двубой, а причините за това са основно две. 


Първо, в този сблъсък ще има носителка на трофей от Големия шлем и нейното име е Слоун Стивънс - американката вдигна трофея от US Open през миналата година. И второ, пред миналата година Халеп също изглеждаше на хартия голям фаворит срещу №57 в света Йелена Остапенко на финала, но се провали, при това след сет преднина и 3:0 във втория. Симона има още един изгубен финал в Париж - през 2014-та година от Мария Шарапова в три сета. 


За разлика от нея, Стивънс никога досега не беше достигала по далеч от четвърти кръг в Откритото първенство на Франция, а през миналия сезон пропусна надпреварата. 


Американката е под №10 в ранглистата, спечелила е общо 6 титли в кариерата си и една през 2018-та година - в Маями. Халеп има общо 16 трофея, но също е вдигнала само един през този сезон - в Шънджън. За румънката това ще бъде четвърти финал в Големия шлем, като освен двата загубени в Париж, тя има и един неуспех в Австралия - през настоящата 2018-та година, след като отстъпи на Каролине Вожняцки. 


Днешният финал е един от малкото случаи, в които 170 сантиметровата Стивънс ще срещне по-нисък опонент - 168 сантиметровата Халеп. Мачът едва ли ще предложи много асове, но и двете могат да разчитат на страхотно движение по корта и защита. 


Ще дочакат ли си Симона Халеп и Румъния своя така желан трофей от Големия шлем, или за втори път в кариерата си Слоун Стивънс ще триумфира в турнир от голямата четворка? Отговорът ще получим в съботния следобед в Париж. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини