Един за всички, всички срещу един



Един за всички, всички срещу един
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
23-05-2018 19:12 | Станко Димов

Вторият за сезона турнир от Големия шлем – „Ролан Гарос“, започва в неделя, а големият въпрос е дали някой ще успее да спре Рафаел Надал да вдигне трофея в Париж за 11-и път в кариерата си. Испанецът имаше кошмарен старт на сезона и заради различни контузии участва само в един турнир – Australian Open, където беше принуден да се откаже заради травма.

Впоследствие Рафа пропусна всички надпревари до април, където се завърна за любимата си част от годината – сезона на клей. Макар и с едва 5 двубоя зад гърба си и липсата на игрова практика, Рафа показа на четвъртфиналите за Купа „Дейвис“ срещу Германия, проведени на клей във Валенсия, че все още е Краля на клея.

Гладен за тенис, испанецът помете конкуренцията в Монте Карло и Барселона, където триумфира за рекорден 11-и път, при това без да загуби сет. Впечатляващата серия от 50 последователно спечелени сета на червено беше прекъсната от Доминик Тийм в Мадрид. И няма да сгреша, ако гледам на Тийм като най-голямата опасност пред Надал на „Ролан Гарос“, но за това след малко.

Каквото и да кажем за Рафа и играта му на червено ще бъде малко. Рекорд след рекорд, година след година, испанецът си заслужи всеки един суперлатив и точно затова е големият, бруталният фаворит на „Ролан Гарос“ (и) тази година. Всичко друго, освен титла за Надал в Париж, ще бъде сензация.

В отсъствието на двама от бившите водачи в ранглистата Роджър Федерер и Анди Мъри, които и без това никога не са побеждавали Надал на „Ролан Гарос“, реалните конкуренти за трофея не са много. Или поне що се отнася до разсъждения на хартия, базирани върху факти.

Както вече казах, Надал е абсолютен фаворит, но това не му гарантира титлата, напротив. На клей испанецът има няколко много болезнени поражения от … Новак Джокович, друг бивш №1 в света. Сърбинът не направи бляскаво завръщане на корта, но турнир след турнир, мач след мач, започва да възвръща формата, която му донесе 12 титли от Големия шлем. Джокович изпоти максимално Надал на полуфиналите в Рим и показа, че изобщо не е далеч от това да бъде сред факторите на червено.

Нещо повече – Джокович е единственият активен тенисист, който е побеждавал Надал на „Ролан Гарос“. Направи го на четвъртфиналите през 2015-а година. Сърбинът е сред малцината, които имат положителен баланс срещу Матадора – 26:25 победи. На клей, очаквано, Надал има преднина 16:7, но в последните им 14 дуела на червено победите са поделени – 7:7. Няма тенисист в света, с изключение на Джокович, който е побеждавал Надал на клей повече от 3 пъти. Сърбинът го е правел 7 пъти.



Друг основен претендент за трофея се очертава да бъде Александър Зверев. Младият германец регистрира изключителен прогрес в последните 12 месеца, през които успя да спечели 3 трофея от Мастърс 1000 сериите при 5 участия във финали. Впечатляващо! Беше много близо да бие Надал на финала в Рим, водеше с 3:1 в последния сет, но след дъждовната пауза Рафа обра славата. Лошите новини за Саша са, че той има сравнително „постно“ представяне в турнирите от Големия шлем до момента, където никога не е достигал до четвъртфиналите. Освен това изостава с 0:5 в преките дуели с Надал. Но, за всичко си има първи път. Може именно Париж да се окаже щастливият град за новоизгряващата звезда на АТП.

Преди малко споменах за „черната котка“. Да, Доминик Тийм също е потенциален претендент за трофея. Австриецът е единственият, който победи Надал на червено в последните 2 години. При това го направи цели 2 пъти – миналия сезон в Рим и този в Мадрид. Двамата се срещнаха на полуфиналите на „Ролан Гарос“ миналата година, но очакванията за оспорван мач и здрава битка бяха разбити на пух и прах от Матадора, който се поздрави с чист успех в три сета. Но класата на Тийм на „червено“ не подлежи на коментар, призна я и самият Надал. „Той е тенисист, който притежава много потенциал. Когато е във върхова форма е изключително трудно да бъде спрян“, каза Рафа след двубоя им в Мадрид.



Преди няколко години, по време на Australian Open, французинът Жил Симон беше на крачка от победа над актуалния шампион и тогавашен №1 в света Новак Джокович. Симон успя да вземе 2 сета, но победата беше за сърбина. След срещата Симон каза нещо твърде любопитно: „Цялата съблекалня беше за мен днес. Всички се надяваха, че ще успея да победя Джокович. Може би никой няма да си го признае, особено в спорт като нашия, но беше точно така. Видях по очите им. Опитах се, бях близо, но не успях“.

Вероятно всички в съблекалнята сега ще стискат палци за опонента на Надал, без значение от името му, без значение от стадия на турнира. И това е нещо, което Рафа е „извоювал“ с безпрецедентните 10 титли от „Ролан Гарос“. Двубой срещу Надал е най-голямото предизвикателство, пред което може да се изправиш на червено. Това е ясно за всички. И ако трябва да използвам девиза на Мускетарите: „Един за всички, всички за един“, то той би звучал, конкретно на „Ролан Гарос“, по следния начин: „Един за всички, всички срещу един“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини