Наказват ли правилата завръщащите се майки?



29-04-2018 12:30 | Николай Драганов

Подкрепя ли достатъчно тенисът жените, които се завръщат в тура след като са станали майки? Бившият играч и настоящ директор на турнира в Маями Джеймс Блейк коментира, че правилата в момента са "нещо като наказание".


Блейк даде за пример ситуацията на своята сънародничка Серина Уилямс. След 13 месеца извън кортовете заради бременността и раждането, Серина се завърна в Маями като непоставена. В първи кръг тя се изправи срещу 22-рата в света Наоми Осака, която тъкмо бе спечелила титлата в Индиън Уелс и загуби мача.


"Състезателките, които са били извън корта заради раждането на дете, би трябвало да са защитени. Такива неща не би трябвало да се случват", коментира Блейк през АФП. "Тя е печелила тази титла толкова пъти, че се нуждае от защита. Не е напуснала заради контузия, или защото е изгубила страстта си към играта. Има дете, което всички трябвало да празнуваме, така че след завръщането ѝ трябва да има период, в който все още са е поставена", добави той.


"Това е нещо като наказание, което е лошо. Надявам се да ревизират тази тема, макар че за нея ще е късно, освен ако не реши да има второ дете", добави американецът. 


Серина все пак може да се възползва от протекция, свързана с участието ѝ в квалификации - като №491 в света, в осем турнира тя може да участва директно в основната схема, като това включва всички турнири от Големия шлем. Това обаче не касае урната при жребия. 


"Когато обсъждахме тези правила, играчите обикновено изразяваха становище, че не намират причина състезателка, която се е завърнала след дълга пауза, да бъде поставена", коментира главният изпълнителен директор на WTA Стив Саймън. Той все пак посочи, че са възможни промени, тъй като асоциацията има желание да бъде максимално в подкрепа на завръщащите се майки.


В подкрепата на идеята и конкретно по отношение на казуса със Серина се изказа и настоящата №1 в света Симона Халеп. "Да дадеш живот е най-великото нещо на света. Това е повече от спорта. Мисля, че Серина трябваше да е поставена под №1 тъй като беше №1 в света, когато се оттегли заради бременноста", каза румънката.


В разговора се включи и треньорът на Халеп - Дарън Кейхил. "Серина и всички майка би трябвало да са защитени от WTA и да използват своя "защитен" ранкинг при жребия. Жените не трябва да бъдат наказвани затова, че са решили да станат майки".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини