Майчинството по време на спорт



10-04-2018 11:12

Майчинството по време на спортната кариера трае обикновено доста кратко време. В края на миналия месец полуфиналистката от турнира от Големия шлем в тениса Уимбълдън от 2010 г. Цветана Пиронкова стана майка на момче и се очаква съвсем скоро тя отново да хване ракетата.

Бремeнността при спортистките е планиран процес, често съобразен с професионалните ангажименти. В най-активната си възраст младите жени, които си изкарват прехраната със спорт, са отдадени на тренировъчна дейност. Затова те често избират да раждат след 30-ата си годишнина, когато са в края на кариерата си и имат достатъчно успехи зад гърба си. Други спортистки избират определен момент от дългогодишния им състезателен цикъл, в който могат да си позволят да намалят темпото.

Пиронкова стана майка на 30 г. Тя забременя в момент, в който кариерата ѝ беше белязана от проблеми с различни травми. Често треньори и лекари съветват спортистките да презаредят организма си в период на засилен травматизъм с бременност. Няколкомесечната намалена интензивност на натоварване обикновено решава проблема и с контузиите. Смята се, че по време на бременността кръвта на жената се пречиства и стимулира жизнеността на клетките. Тези процеси също влияят върху лечението на сериозни травми.

Стимулиращият ефект на бременността се отразява благотворно на организма на спортистките и след раждането им. Не са един или два случаите, в които резултатите на атлетките се подобряват, завръщайки се на терена след раждане. Така например Стефка Костадинова стана световна шампионка в скока на височина през 1995 г. само седем месеца, след като стана майка. Година по-късно спечели и олимпийско злато.

Единствената ни олимпийска титла в плуването също е след раждане. Таня Богомилова триумфира в дисциплината 100 м бруст на Игрите в Сеул през 1988 г. само година след раждането на дъщеря си Ана.

Също така бременността може да доведе до ефекта на допинга. Лекарите са сигурни, че и първите седмици на бременността дават допълнителни сили на жената. Поради тази причина във времената на социализма, когато с нивото на спортните успехи се олицетворяваше и престижа на държавата, се стимулираше нарочно планираното забременяване, което да доведе до високи спортни резултати в точно определен момент. Този търсен ефект обаче не е общовалиден, а и индивидуалностите на организма понякога довеждат до обратен резултат.

През миналата година Серина Уилямс спечели 23-ия си трофей от Големия шлем в тениса бременна във втория месец. Американката роди през септември и вече е на корта, но все още търси ритъма си на игра.


Бременност според календара
В спортовете, в които олимпийският цикъл от 4 г. определя важността на сезоните, се среща и планираното майчинство според годината с по-маловажни шампионати. Логично, и раждане в началото на цикъла е за предпочитане, тъй като жената ще има достатъчно време да се възстанови и влезе в спортна форма до следващите Олимпийски игри.

Леката атлетика, например, има световни първенства на открито през две години, а в летата, в които не се определят първенците на планетата, се провеждат континенталните шампионати. Не случайно, двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка в хвърлянето на копие Барбора Шпотакова (Чех) избра да забременее с второто си дете тази година. Чехкинята, която е на 36 г., има намерения да бъде в сектора през 2019-а, когато ще защитава световната си титла от 2017 г. Тя стана майка за първи път през 2013 г., като забременя като олимпийска шампионка от 2012 г.

Абсолютният доминант в дамското тласкане на гюле в последната декада с осем световни и две олимпийски титли Валери Адамс (НЗЛ) също роди в края на миналата година и активно се подготвя за завръщането си на състезателното поле, което ще бъде още този месец на Игрите на Британската общност. Адамс не спря да тренира през цялата си бременност, като до раждането си наблягаше на силова подготовка с натоварени с десетки килограми лостове във фитнес залата.

Друга атлетка пък направо шокира света като не само тренира усилено по време на двете си бременности, но и стартира в състезания. Носителката на два медала от световни първенства на 800 м Алисия Монтано (САЩ) участва в дисциплината си на американското първенството бременна в седмия месец през 2014 г. и в петия, когато носеше второто си дете през 2017 г.

„Бягам през цялата си бременност и се чувствам наистина много добре, коментира през 2014 г. бягащата винаги с цвете в косите Монтано. - Не обръщам внимание на останалите какво мислят за бягаща бременна жена. Това, което открих за себе си е, че упражненията по време на бременност са полезни за майката и детето. Аз правя нещата, които правя обикновено. Просто съм бременна. Това е нормална моя година.”

Докато Алисия Монтано постигна постижения далеч над личните й рекорди в двете й участия с бебе в утробата, някои спортистки рискуват да се раздават до краен предел по време на бременност. Преди 5 г. Ребека Брансън, носеща детето си в осмия месец, спечели титлата от Националната баскетболна лига при дамите с тима си Минесота Линкс. Тя беше избрана за „Най-полезен играч” във финалния мач с Атланта Дрийм. А Брансън дори стана петата бременна баскетболистка в историята на лигата с подобен приз.

Малайзийката Нур Суряни Мохамед Таиби пък беше единствената бременна спортистка, участвала на Олимпийските игри в Лондон 2012. Тя се състезава в осмия месец в турнира по спортна стрелба.

Американка се готви за състезания, но ражда
Доказателство, че в нормалните случаи спортът и бременността не си пречат, е една американка. Триш Стейн тренирала усилено за участие в състезание по полумаратон и изобщо не подозирала, че е бременна. Тя нямала традиционните признаци при очакване не дете, като напълняване, усещане на движенията на плода, а на всичкото отгоре мъжът й бил с вазектомия. Стейн родила неочакваното бебе, след като след двучасова тренировка получила болки в гърба. Тя потърсила лекарска помощ заради притеснения, че е разтегнала мускул. Лекарите обаче я насочили към родилното, където проплакала малката Мира, съкратено от английската дума за чудо "миракъл".

Жена кърми след хокеен мач
Сера Смол е хокеистка в Канада, която се завърна на леда съвсем скоро след раждането на момиченцето си Ели. Тя не нарушава режима на детето си и кърми веднага след мач. Дори сподели снимки как храни малкото бебе в социалните мрежи в съблекалнята на нейния хокеен отбор Гровдейл Вайпърс. Смол е също така и учителка в началните класове в провинция Алберта.

„Да бъдеш майка е прекрасно чувство. Щастлива съм, че мога да правя онова, което ми е приятно – да играя хокей, и заедно с това да задоволя нуждите на моята малка Ели. Ние сме спортистки, учителки, професионалистки всяка в своята област, но преди всичко сме майки. И правим всичко това едновременно и с любов“, обясни младата майка.

Източник: Списание Икономист

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини