Тенисистка съди WTA и ITF заради допинг тестовете с игли



10-04-2018 08:15 | Николай Драганов

Американската тенисистка Медисън Бренгъл е завела дело срещу WTA и ITF за неимуществени вреди и "физичски и емоционални последици", причинени от антидопинговите кръвни тестове, които се взимат чрез игла във вената.


"Тя не оспорва, че трябва да има антидопингова програма. Не оспорва, че играчите трябва да бъдат налични за извършване на тестове. Но счита, че това трябва да се случва по подходящ начин", твърди адвокатът на световната №83 Питър Гинсбърг.


"Тестовете трябва да се извършват по начин, който отчита интересите не само на онези, които администрират тениса, но и на тези, които го практикуват. Това е система, тотално доминирана от властите, без никакво участие или вземане предвид на мнението на играчите", добавя адвокатът на американката. 


В делото се посочва още, че обвиняемите официални лица от ITF, WTA и шведската компания, която администрира кръвните тестове, са знаели и са пренебрегнали факта, че Бренгъл "страда от рядко медицинско диагностицирано физическо състояние, което води до временни и постоянни физически наранявания, емоционална травма и болка и страдания от поставянето на игла във вената ѝ".


"Бренгъл вече няма нормална сила в ръката и преживява пост-травматични наранявания, които и причиняват физически и емоционални увреждания", се посочва още в делото, заведено пред съда във Флорида. Като проблематични по отношение на кръвните тестове са посочени Уимбълдън през 2009 и Australian Open, Уимбълдън и US Open През 2016-та година.


Бренгъл също така посочва, че реакцията ѝ на кръвните тестове я е принудила да пропусне някои турнири.


"Тя може да даде кръв. Просто не иска това да се случва чрез игла във вената. Може да го направи чрез пробождане в пръста ѝ. Готова е да даде и урина", добавя адвоката на американката. Той е категоричен, че клиентката му "не се опитва да избегне кръвните тестове, а единствено да избегне забиването на игла във вените ѝ".


Бренгъл е бивша №35 в света, като през този месец навърши 28 години. Най-голямата и победа е срещу Серина Уилямс в Окланд (Нова Зеландия) през 2017-та година. Бренгъл победи и двукратната шампионка от Уимбълдън Петра Квитова в "Ол Инглънд клъб" през миналия сезон. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини