Федерер срещу Дел Потро за 25-и път (превю)



18-03-2018 10:57 | Станко Димов

По-рано в турнира, Хуан Мартин дел Потро каза, че бъде велико, ако успее да се изправи срещу Роджър Федерер. И точно това ще се случи в неделя, когато двамата ще премерят сили в първия за сезона финал в турнир от Мастърс 1000 сериите в Индиън Уелс.

Двамата достигнаха до последния двубой по коренно различен начин. Федерер имаше сериозни затруднения срещу Борна Чорич, като изоставаше със сет и пробив във втория и третия сет. Дел Потро пък се нуждаеше от 65 минути, за да надвие в два сета Милош Раонич и да запише победа №400 в тура и да стане вторият аржентинец, който може да се похвали с подобна статистика.

Финалът в Индиън Уелс тази вечер ще противопостави и двама от играчите с най-силен форхенд в тура. Когато Дел Потро получи шанс да изпълни този удар, почти винаги точката е приключила. Федерер обаче е наясно с това и на свой ред ще използва форхенда си, за да натоварва бекхенда на съперника.  

За равностойността на силите между двамата говори и статистиката. 9 от последните им 11 двубоя са били решени във финален сет, в това число 19-17 гейма за Федерер на Олимпийските игри в Лондон през 2012. Миналия сезон те играха 4 пъти, като в три от случаите победата беше за швейцарецът. Дел Потро обаче успя да пречупи Маестрото на четвъртфиналите на US Open.

„Да, изиграли сме много равностойни двубои, големи мачове“, коментира Федерер преди финала. „Сещам се за полуфинала на „Ролан Гарос“, финала на US Open, полуфинала на Олимпийския турнир, финалите в Базел…през цялото време 3 или 5 сетове мачове. Ще бъде добър двубой“.

„Мисля, че правим интересни мачове. И двамата знаем какво ще се опита да направи другия и ще се опитваме да предотвратим това да не се случва. Но е трудно, когато единия от нас е под пара. Предстои здрава битка, на която вярвам и двамата ще се насладим“.

Федерер води с 18-6 в преките двубои, но когато става въпрос за финали, преднината е на аржентинеца – 3:2.
В Индиън Уелс те ще се срещнат за шести път на финал и общо 25-и. 36-годишният швейцарецът ще се опита да спечели 28-а титла от Мастърс 1000 сериите, както и общо 98-а в кариерата си. От своя страна Дел Потро е на прага на първия си трофей от тази категория, който ще бъде най-значимият му след триумфа на US Open 2009.

„Обичам да играя срещу него“, коментира Дел Потро. „Той е фаворит да спечели титлата, но аз ще се опитам да покажа най-доброто от себе си. Побеждавал съм го преди и знам какво трябва да направя, но няма да бъде лесно. Този двубой е отлична възможност да видя къде е играта ми спрямо неговата“.

Финалът в Индиън Уелс започва не преди 22:00 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини