Малките тенис звезди на България тренираха с Жил Мюлер



07-02-2018 12:03 | Станко Димов

28-ият в световната ранглиста Жил Мюлер направи открит урок с националните ни отбори за момичета и момчета до 12 и 14 години. Четвъртфиналистът от турнира в София от сериите АТП 250 през миналата година раздаде и автографи на всички малчугани, които се изправиха срещу него на централния корт в „Арена Армеец”, като част от програмата на DIEMA XTRA Sofia Open.

Участниците в демонстрацията са част от програмата „3Т-тенис, тийм, талант”, която организира редица турнири в Европа на най-добрите състезатели до 12 и 14 години, като във всяка възраст се сформират два национални отбора - „А” и „Б” отбор.

3T е програма, в която националните отбори получават възможността да участват в редица международни турнири от календара на „Тенис Европа”, като участието е финансирано от програмата и нейните спонсори.

През 2017 г. младите тенис надежди на България спечелиха общо 21 титли от престижните международни турнири, на които участваха по програмата „3Т“. 10 от тях са на сингъл, а останалите - на двойки. Освен това те спечелиха още 5 титли от „утешителни турнири“, а в други 12 случая играха на финали.

При 14-годишните Дария Радулова (ТК „Августа Траяна“, Ст. Загора) спечели две титли на сингъл от турнири по проекта, като този от Мая (Португалия) бе от Първа категория на Тенис Европа. По-късно тя взебронзов медал на “Ориндж боул" в САЩ, световно индивидуално първенство за юноши и девойки, и игра на Мастърса в Реджо Карабрия (Италия), където се класира пета.

С две титли на сингъл и един загубен финал през годината може да се похвали и Пьотр Нестеров (ТК „Черно море Елит“, Вн). Той влезе и в първите 8 на европейското индивидуално първенство. Две титли за „Б“ отбора до 14 г. донесе и Катерина Димитрова (ТК „Локомотив 98“, Пд). Тя и Динко Динев (ТК „Черноморец“ и „Авеню“, Бс) бяха единствените тенисисти, които участваха в проекта и през двете му години, благодарение на квотата за най-добрите 13-годишни.

При по-малките Росица Денчева (ТК „Плевен 90“) спечели международния турнир в Добрич, а преди това триумфира и на считания за най-силен турнир по тенис в света за момичета и момчета до 10 г. „Смриква Боул“ в Хърватия. В специалист по достигане до финалите пък се превърна Адрияно Дженев (ТК „Хасково 2015“), който игра за трофея на цели 3 турнира по проекта „3Т“.

Всичко това обаче нямаше да бъде възможно без подкрепата на партньорите на БФТ по програмата „3Т – Тенис, Тийм, Талант“ - БНП „Париба“, „Адвент Груп“, „Атаро Клима“ и „Асикс“. На първи корт в тренировъчната зала на „Арена Армеец” открит урок с деца пък проведоха Александър Лазов и Александър Лазаров.



ОТБОРИТЕ:
А Отбор до 12 години
- Георги Георгиев (Свиленград)
- Павел Маринов (Суперспорт Варна)
- Росица Денчева (Плевен 90)
- Каталина Петрова (15:40)
Треньор на отбора : Даниел Ангелов
 
Б Отбор до 12 години
- Анас Маздрашки (Егалите Несебър)
- Александър Василев (15:40)
- Никол Николова (Испано Варна)
- Йоана Константинова (Плевен-90)
Треньор на отбора : Александър Арсовски
 
А отбор до 14 години
- Динко Динев (Авеню Бургас)
- Драгомир Драганов (Авеню Бургас)
- Янаки Милев (Локо 98 Пловдив)
- Катерина Димитрова (Локо 98 Пловдив)
- Денсилава Глушкова (Дема София)
- Стела Пеева (Авеню Бургас)
Треньор на отбора : Тодор Енев
 
Б отбор до 14 години
- Виолина Митрофанова (Спорт Палас Сливен)
- Ангела Ганева (Кристи Дряново)
- Михаил Иванов (15:40)
- Димитър Пенчев (Кристи Дряново)
Треньор на отбора : Велиан Бакалов



По програмата с децата работят и треньорът по физическа подготовка  Светльо Андонов, физиотерапевтът Алгис Христов и спортният психолог Николай Ганчев. Координатор на проекта е Кирил Берон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини