Катерина Генова: Вярвам, че Григор Димитров ще направи всичко, за да участва в София



29-01-2018 16:19 | Станко Димов

Генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова е сред хората, които са пряко ангажирани с организирането на третото издание на АТР 250 турнира в София – DIEMA XTRA Sofia Open. Кая, както я наричат близки и познати, завършва бакалавърска програма „Европеистика“ в Софийски университет. Завършва магистратура „Европейски проекти“ в Софийски университет. Владее свободно английски, гръцки и френски език.
От 1 март 2012 година е част от екипа на БФ Тенис. Избрана е за член на Комисията по професионален тенис към европейската тенис федерация, а освен това е член на Комисията по плажен тенис в международната тенис федерация.
До старта на DIEMA XTRA Sofia Open остава по-малко от седмица, а по този повод от Tennis24.bg потърсихме Генова за коментар по най-горещите теми, касаещи надпреварата. От Григор Димитров, през партньорите от Дубай, та чак до младите български таланти. Вижте какво каза Генова ексклузивно пред медията ни:

- Седмица преди DIEMA XTRA Sofia Open шампионът Григор Димитров каза на пресконференция, че има контузия в рамото и участието му в турнира не е сигурно на 100%. Имате ли някаква нова информация по темата?
- Родната публика очаква с огромно нетърпение да види най-добрия български тенисист Григор Димитров. С оглед на неприятната новина от съботния ден на феновете трябва да им бъде ясно, че на всеки състезател се случва да получи контузия, особено след такова натоварено начало на годината и представянето на Григор в Австралия. Но ние всички очакваме неговото възстановяване и се надяваме да зарадва феновете на спорта в България.

- Веднага се появиха информации, че има масово връщане на билети за турнира. Отговарят ли на истината тези информации?
- Категорично не. На всички нас много ни се иска Григор Димитров да участва в турнира и да защити титлата си. Но дори и това да не се случи, турнирът ще се проведе в обявените дати.

- Появиха се информации, че определени групи, които седят зад Григор Димитров, го използват срещу президента на федерацията Стефан Цветков. Смятате ли, че това е възможно?
- Смятам, че българският тенис фен е най-важен и не трябва името на най-добрия ни тенисист да се замества в такъв тип статии. Вярвам, че Григор ще направи всичко, което зависи от него, за да участва. И ако може да се възстанови, ще играе, защото българската публика го очаква на турнира в София.
 
- Как върви продажбата на билети? Наскоро обявихте, че за финалния ден са продадени близо 70% от местата в залата?
- Да, така е. Но това са данни от преди две седмици. Последната ми информация е, че процентът вече гони 80.

- Подкрепата на собствениците на седмицата на турнира и ваши партньори от Дубай ли се оказа ключова за успешната подготовка за DIEMA XTRA Sofia Open?
- Бързата реакция на нашите партньори от Дубай красноречиво говори за изграденото доверие към нас. Макар и в късен етап, те нито веднъж не поставиха под въпрос провеждането на турнира. Напротив, не спираха да ни вдъхват кураж да продължаваме да вършим работата си професионално. Тяхната подкрепа е от изключително значение. Това важи и за всички останали партньори, които застанаха плътно до нас и помогнаха и третото издание на турнира да се осъществи.

- Седмица преди турнира как върви организацията. С какви трудности се сблъсквате и какво ви притеснява най-много, ако има такова нещо?
- Екипът ни работи усилено върху организирането и провеждането на DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Страхотно световно тенис събитие, в което част от нашия екип взема  участие за шеста година (Турнирът на шампионките на Световната тенис асоциация 2012 – 2014 плюс Световния мъжки тенис турнир - за трета поредна година). Смятам, че тези домакинства са изключително важни за промотирането на спорта ни, за  масовостта и най-вече за осигуряването на най-добрите ни състезатели уникалната възможност да играят пред родна публика. Имайте предвид, че се заехме да правим турнира в късен етап само заради феновете, защото те го заслужават.  Това е една изключително сложна организация, логистика, и макар кратките срокове, вярвам, че ще се справим дори по-добре от 2017 г. Всичко това благодарение на цялата подкрепа на Българската федерация по тенис, нейния опитен екип, от който аз съм част. Както и с контактите на ръководството, в лицето на председателя Стефан Цветков - с оглед партньорите и спонсори на турнира, които потвърдиха подкрепата си.

- До последно организаторите ще пазят една „уайлд кард“, което е обичайна практика за турнирите. Има ли шанс да видим още някой от Топ 20 в София?
- В очакване сме на топ имена. Както и през предходните две години в София ще имаме играчи от Топ 30 на света, което запознатите отлично знаят, че е сериозно постижение за турнир от категория 250. Календарът на АТП е даденост, нашата седмица се намира след Australian Open и това е факт. В тази връзка ние осъзнаваме, че някои от топ играчите могат да са преуморени или контузени и да не могат да участват при нас. Турнирният директор Пол Макнами и президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков са в непрекъсната комуникация за нови атрактивни състезатели, които да вземат участие. Да, нека не забравяме, че има още една „уайлд кард“ за основна схема.

- Какво трябва да очакват феновете на тениса от третото издание на турнира в София?
- Това събитие е и страхотен шанс за младите ни тенисисти, които ще получат „уайлд кард“ за основната и квалификационната схема. Освен едната покана за Димитър Кузманов за основна схема, в неделя стана известен и вторият притежател на „уайлд кард“ - Александър Донски, който след много силен финал стана държавен шампион за мъже в зала.
Бих искала да поканя всички фенове на тениса, а и спорта като цяло, да заповядат в зала „Арена Армеец“ в София. Аудиторията ще има възможност да се наслади на редица имена от световния тенис. Ще видим в игра нашите млади таланти, а и сме планирали много приятни изненади. Организацията такова събитие е свързана с изключителен труд на целия екип, ръководен от турнирния директор Пол Макнами, всички съдии, подавачи, доброволци, спаринг партньори и други. Без всеотдайната работа на всички тях подобен тип световно събитие няма как да се случи.

- Факт е, че в последните 3 години много наши таланти, като Кузманов, Лазов, Лазаров, Андреев, получиха шанс да се докоснат до света на елитните тенисисти, да „сверят часовника“ и да видят какво е да играеш на най-високо ниво. Прави силно впечатление обаче, че БФТ хвърля много сили и по-надолу към още по-младите. Това основна част от политиката на федерацията ли е?
- Децата са бъдещето на България. Ние сме на мнение, че основно внимание трябва да се отдели и на най-перспективното младо поколение, което България има в момента. За първи път в историята на нашия тенис 12 състезатели до 14-годишна възраст бяха в топ 100 на европейската ранглиста. Това показва наличието на генерация, която е близо до най-добрите за своите възрасти в Европа и в света. Показва дългосрочност и устойчиво развитие. В годините много често е имало деца, които са били дори и европейски шампиони, но тук става въпрос за 12 различни състезатели в първите 100, а това е много сериозен резултат. Не случайно положихме толкова много усилия да реализираме различни проекти и програми за млади тенисисти, като „3Т – Тенис тийм талант“, „Тенисът - спорт за всички“, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, програма „Стипендии за пътувания“, Треньорско обучение, програма „Тенис 10“ и програми като Еволв - за детски тенис, по която Българската федерация по тенис започва работа през 2018 г. Това са само част от усилията, които нашият екип полага за развитието и усъвършенстването на младите ни таланти, които вярваме, че ще бъдат бъдещите звезди на българския, а защо не и на световния тенис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини