Ги Форже: Димитров би трябвало да се цели в първото място



17-11-2017 19:07 | Любомир Тодоров

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Лондон


Ги Форже е сред най-известните имена във френския тенис. Левичарят е достигал до №4 в световната ранглиста, печелил е два пъти Купа "Дейвис". Форже, който е на 52 години, има 11 титли на единично и 28 на двойки. От миналата година е директор на "Ролан Гарос", а освен това и на "Мастърс 1000" турнира в Париж. Той беше в Лондон на събитие на един от спонсорите на финалите. Ето какво каза пред Tennis24.bg Форже.


- Ги, какво мислите за финалите на АТР тази година?
- Когато играеш на този турнир, играеш срещу най-добрите. Играеш срещу тенисисти, които са печелили турнири през годината. Двама от тези тук спечелиха четирите от Големия шлем. Надал се отказа по време на турнира, но най-добрите играчи през годината са тук. Турнирът се провежда на страхотно място. Има 34 000 души, които всеки ден идват да гледат мачовете в "О2 Арина". Това е най-доброто, което може да се види в Тура. Дали е на сингъл или на двойки, знаеш, че ще видиш страхотни мачове, защото играчите чувстват, че това е мястото, където ги гледат, искат да се представят добре и да завършат сезона по най-добрия начин. Помня, че когато аз се класирах за този Мастърс (б.а. - през 1991 г.), бях много горд, защото да си част от тази малка група, не се случва често в кариерата ти.


- Можем ли да ги съпоставим с "Ролан Гарос"?
- Много е различно, защото "Ролан Гарос" е събитие, което протича три седмици. Имаме 128 момчета, 96 момичета в квалификациите, след това имаме 128 мъже и жени в основната схема, имаме юноши, турнир за хора в инвалидни колички. Това е много голям турнир, провежда се на открито. Имаме 16 корта, на които се провеждат мачовете. Имаме почти половин милион хора, които идват. Това е много по-широка зрителска аудитория. Тук, в Лондон, е много сгъстено. Къси мачове, на закрито, много атрактивни. Мисля, че затова тенисът на закрито е толкова различен. Няма вятър, няма слънце, знаеш кога играеш. Много е вълнуващо.


- Какво очаквате от Григор Димитров?
- Бях тъжен, когато Григор загуби в Париж. Обичам да го гледам как играе, той е прекрасен. Загуби от Джон Иснър, но се движеше добре, удряше топката отлично. На този етап аз си мислех, че той ще спечели турнира. Инсър, който също е отличен играч, обаче успя да го отстрани. Беше много впечатляващ срещу Гофен вчера. Всички говорят за новото поколение - Зверев и другите. Аз мисля, че хората сякаш забравят за Григор, защото той би трябвало да се цели в първото място. Той притежава всички качества, за да го направи. Освен това е страхотен човек. Сега зависи от него дали ще го постигне.


- Искахте да местите като дата турнира в Париж...
- Сега това не е актуално, защото е сложно. Сложно е не преместването на датите за провеждане на турнира в Париж, но трябва да бъдат преместени американските турнири (Индиън Уелс и Маями) и е много сложно. Имахме много добри години, като 2013 и 2014 г. имахме първите осем в схемата на четвъртфиналите. Тази година имахме някои проблеми, но знаем, че щом сме последния Мастърс за годината, винаги ще е донякъде трудно. Но със сигурност сме доволни от това, което имаме, и сме горди да организираме "Мастърс 1000".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини