Маестрото: Не смятам за нечестно финалите да не са на клей



12-11-2017 20:10 | Любомир Тодоров

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Лондон


Рекордьорът по титли от финалите на АТР Роджър Федерер се появи в добро настроение на пресконференцията след победата над Джак Сок в Лондон, която беше негова 50-а за сезона. Ето най-интересното от неговите отговори.

- Роджър, мислиш ли, че направи идеалния старт?
- Смятам че всички ние, които сме тук ще играем все по-добре с всеки следващ кръг. Това е едва началото на финалите. Не очаквам да играя най-добрия си тенис срлещу най-добрите в света в първата среща. Направихме тактически план с моя екип, но много често не всичко на корта се получава и накрая си щастлив, че си сервирал добре. Фокусът е първо върху това, а след това върху геймовете, когато посрещам и се опитвам да задържа топката в игра. Мисля че това са трудности, с които се срещаме на всеки турнир, но тук те се усилват, защото се изправяш срещу колегите си от Топ 10. Това прави нещата доста по-трудни.


- Колко пъти съперникът ти се е обръщал с гръб, когато си на мрежата? И колко те разсея това, което направи Сок?
- Много ме обърка. Казвам ви го, защото той е много голям (смее се). Мишената беше твърде голяма отблизо. Случвало ми се е съперник да прави нещо подобно в миналото, но не и в такива турнири.


- Рафа каза, тук онзиден, че една от причините да не е печелил никога титлата от финалите е, че те не се провеждат на клей. Смятате ли, че ще бъде честно някога този турнир да бъде не червено?
- "Честно"? Не съм сигурен, че това е точната дума. Но аз, мисля че е правилно финалите да са в зала. Няма "Мастърс 1000" на трева и има само един турнир от тези серии в зала: в Париж. Чувствам, че ссътезанията на закрито също заслужават своето място. Дали някога финалите ще бъдат на клей? Да, може би. Ще имаме ли "Мастърс 1000" на трева? Също е възможно. Може ли да имаме по-малко турнири на червено и повече на твърди кортове? Да това също е дискусионно. Смятам че сега не е времето през годината за клей. Може да направите червена настилка в зала, но това е малко глупаво.


- Кажете няколко думи за Северин Люти. Какво прави връзката ви толкова специална? Заслужава ли публично признание, защото никога не е печелил награди като "Треньор на годината" или нещо подобно?
- Тази награда съществува едва от две години. Но смятам, че той определено заслужава да я спечели. Вярвам, че той не получава признанието, които заслужава, защото не говори с вас, медиите, често. Той не иска да си лъска репутацията. Северин е тук, за да се опитаа да ми помогне колкото се може повече. Освен че е голям треньор, той е и голям мой приятел. Ако не беше толкова добър наставник, нямаше да е в екипа. Люти познава играта ми много добре, знае какво е нужно да направя. Знае какво ме прави щастлив и ме натъжава. Така че е много важен за екипа, но смятам че не получава нужното уважение.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини