Завръщането на тихия гигант



18-02-2011 15:43 | Станко Димов

След седмици на очакване, днес най-накрая пристигнах на турнира Regions Morgan Keegan Championships в Мемфис, Тенеси. Това е първият ми турнир като кредитиран журналист и имам чувството, че ще ми отнеме известно време да свикна с обстановката.


Малко съм "поразен", защото в момента пред мен се откриват толкова много възможности. Да се кача в мястото, отредено за медии и да пиша, или пък да отида да гледам някой мач на сингъл? Или пък да посетя корта, където играят на двойки? Или пък да отида на пресконференция? Да, това със сигурност е опция, от която ще се възползвам по-късно.


Важното е, че избрах да присъствам на мача между Хуан Мартин Дел Потро и Иван Додиг и гледах как аржентинецът се класира за четвъртфинал. Разбира се, че нямаше как да не отида на пресконференцията след двубоя . Кой не иска да зададе въпроси на човек, който наскоро се върна на корта след близо едногодишно отсъствие?


Нека започнем с най-важния елемент - всичко с китката на Дел Потро е ОК. Той обаче го каза така, сякаш все още не е на 100% готов. Да не забравяме, че в Австралия Хуан отново почувства леки болки, които обаче явно не му пречат да играе. От гледна точка на физическата издръжливост му липсва още малко. Все пак не е лесно да се върнеш след подобна пауза. Дел Потро разкри, че с треньора му по физическа подготовка работят здраво, като целта е Хуан да не се чувства толкова изморен след двубоите си.


Дел Потро разбира се бе попитан за травмата в китката и възможността никога повече да не играе тенис. "В този период виждах всичко черно", бе краткият му отговор. Той разкри също, че в продължение на 4 месеца е търсел доктор, който да може да направи реална и точна диагноза на състоянието му.


Една от най-интересните точки на пресконференцията бе, когато Дел Потро каза, че няма поставени цели за този сезон, особено що се отнася до ранглиста. Трудно ми е да повярвам, че някъде в главата му няма точна цел, но отговорът му ми хареса. По-важно на този етап е да си върне физическата подготовка и да намали до минимум възможността от нова контузия.


След като спечели мача си с Додиг, Хуан загуби в турнира на двойки, където си партнираше с Радек Щепанек. Попитах го дали планира да играе повече на двойки той каза, че не бил "специалист" в тази област. Да, призна, че обича да играе на двойки, но не го прави често. Призна също, че се забавлява най-много, когато е в тандем с Марди Фиш и изрази надежда, че двамата ще се включат на някой от турнирите на клей в Европа.


По отношение на външния вид ми направи впечатление, че е много срамежлив и тих човек. Въпреки огромния си ръст той дори изглеждаше притеснен. Според мен това е така, защото не отговаряше на въпросите на майчиния си език. Веднага си представих как ще се чувствам аз, ако трябва да отговарям на испански...

Андреа Лубински, журналист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини