Стивънс срещу Кийс - празник за САЩ на финала в Ню Йорк



09-09-2017 10:15 | Николай Драганов

22-годишната Мадисън Кийс или 24-годишната Слоун Стивънс? Една от двете американки ще е новата шампионка на US Open при жените, която ще грабне трофея пред погледа на препълнените трибуни в Ню Йорк тази вечер. Двубоят стартира в 23:00 часа българско време на "Артър Аш Стейдиъм". 


Слоун и Мадисън се познават отлично - двете са добри приятелки още от юношеските си години и са тренирали заедно многократно. И въпреки това са играли в официален двубой една срещу друга само веднъж - преди две години в Маями, когато Стивънс печели с 6:4, 6:2. Финал в турнир от Големия шлем е нещо непознато и за двете до този момент.


Още в онези дни много американци се надяваха, че може би виждат две бъдещи финалистки от Големия шлем, но едва ли някой е предполагал, че това ще се случи още през 2017-та година, при това пред родна публика в Ню Йорк. Доминацията в тазгодишния US Open на американките обаче бе категорична, като на полуфиналите играха четири представителки на САЩ. Въпросите около американския тенис биват задавани отдавна и до голяма степен все още важат относно мъжете, но постиженията на дамите показват, че бъдещето вече е тук. 


Колкото и да са близки в отношенията си, Стивънс и Кийс са напълно различни като стил на игра. Кийс е атакуващ играч, който удря топката по два начина - бързо и по-бързо. Стивънс е дефанзивна състезателка, която притежава много бързина, която залага на тактиката "достигни до всяка топка". И двете са отново на корта след контузии, операции и дълги паузи. 


"Много съм развълнувана. Всички дни ми се сливат и нямам идея какво се случва. Супер развълнувана съм просто да се завърна на корта и да играя отново. Бяха дълги две седмици и съм толкова щастлива да бъда тук", каза Стивънс преди съботния финал.

 

"Тези моменти са невероятни, заради тях живее всеки един тенисист", добави тя относно критичните моменти в мача срещу Винъс Уилямс, които е успяла да преодолее. Стивънс подчерта, че независимо кой ще спечели мача, това ще бъде голям миг за САЩ. "Щастлива съм, че ще споделя този миг с Мадисън", добави Слоун.


Срещу нея обаче застава играч, който по време на миналогодишния "Ролан Гарос" успя да наниже най-мощният форхенд - независимо дали става дума за женската или мъжката схема. Мадисън Кийс обаче не винаги през последните две години успяваше да намери пътя към победата в дни, когато мощните и удари просто не се получават. Под ръководството на бившата голяма шампионка Линдзи Дейвънпорт младата американка откри, че не е нужно да реализира по 40 уинъра, за да спечели даден мач.


"Да си подобен тип играч понякога е страхотно, а понякога - ужасяващо", коментира Кийс през смях своя стил на игра. "Да откриеш този баланс в ужасните дни е най-трудното нещо, добави тя. "Да играя срещу Слоун означава, че тя ще върне много топки, разиграването ще се рестартира отново и отново. Просто ще трябва да бъда търпелива, да не избързвам и да се опитвам да построявам точките, докато наистина имам точната възможност", разкри тактиката си Кийс.


Именно Стивънс е може би типът опонент за Кийс, който ще я постави на най-голямо изпитание - най-вече психически. "Най-голямото израстване за мен бе факта, че успях да призная: аз съм наистина нервна. Писах на Линдзи преди четвъртфинала и просто и казах: много съм нервна, направо ще се разплача, искам го толкова отчаяно". Тя ми каза: не се притеснявай, подготвила съм си реч, имам какво да ти кажа. В предишен случай щях да почувствам, че това е проява на слабост" разказа Мадисън.

US O
Тя обясни, че Дейвънпорт и е показала, че това е нещо нормално и всеки го изпитва. "Това беше много важно - просто да го приема. Напрежението ще бъде там, но трябва да знам, че съм била в такава ситуация и съм се справила", подчерта тя и добави, че не поставя себе си под излишно напрежение заради това, че е финал. 

 

"Няма да разсъждавам така, все едно ако загубя финал в турнир от Големия шлем, ще съм най-слабия човек на света. Дълго време беше така - защо не си играла финал? Невероятно е. Позволих си на всички тези хора, които го повтаряха, да влязат в главата ми. Толкова много момичета са печелили титли на 14 година. Е, да, преди колко години? Заставали ли сте днес срещу другите момичета на мрежата? Те са наистина много добри!", разкри мислите си Кийс. 


"Мисля, че свърших много добра работа в това да не слушам тези критики. Ако изляза и не играя добре - окей, не съм играла добре. Загубила съм мач. Това не е краят на света. Аз съм на 22 години. Надявам се, че ще имам още много години на корта. Свалих този огромен товар от раменете си и играя много по-освободено", обясни Мадисън. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини