Андрей Рубльов - #NextGen звезда, олимпийски медалист, фен на Металика и...



31-08-2017 10:52 | Станко Димов

19-годишният руснак Андрей Рубльов ще бъде съперникът на Григор Димитров във втория кръг на US Open. На старта на надпреварата българинът надви с 3:0 сета (6:1, 6:4, 6:2) Вацлав Шафранек (Чехия), а московчанинът пречупи също в 3 сета Аляз Бедене (Великобритания) – 6:1, 6:4, 6:4.

Кой е Андрей Рубльов?

Андрей Рубльов е син на бивш боксьор (бел.ред. баща му също се казва Андрей Рубльов), в момента ресторантьор. Майка му Марина Маренко е треньор по тенис, която е работила с популярната руска тенисистка и секссимвол Ана Курникова. Треньор на Андрей в първите му години на корта е беларуският специалист Сергей Тарашевич.

Самият Рубльов определя за свои модели за подражаване Роджър Федерер, Рафаел Надал, Милош Раонич и ... Григор Димитров, чиято игра изучава до основи. На пример: началният удар на Раонич, движението с краката и физическата издържливост на Надал, атакуващата игра на Федерер.

Извън тениса, Рубльов обича да тренира бокс и да играе баскетбол. Сред идолите му  в спорта е американецът Майк Тайсън. Обича да слуша музика, привърженик е на „Металика“ и AC / DC.

Рубльов постига сериозни успехи като юноша. Той е поставен под №1 на младежките Олимпийски игри в Нандзин (Китай) през 2014-а, като приключва надпреварата с два медала – бронзов на единично и сребърен на двойки, където си партнира с Карен Хачанов. В тези години Рубльов е сред редовните участници на турнирите от „Фючърс“ сериите, които се провеждат през летните месеци в България.

Успехите на професионалната сцена също не закъсняват. В момента той е на 53-а позиция в ранглистата на АТР, където върховото му постижение е достигането до №49 в края на юли тази година. Рубльов има една спечелена титла на ниво АТР Уърлд Тур – на червените кортове в Умаг (Хърватия) тази година, където на финала победи Паоло Лоренци.


Любопитен е фактът, че Рубльов влезе в основната схема като „щастлив губещ“ от квалифиакциите, заемайки мястото на отказалия се в последния момент Борна Чорич. Московчанинът стана общо 7-ият тенисист в историята, печелил титла като „щастлив губещ“.

Самият тенисист споделя, че няма любима настилка. Резултатите му до момента обаче го правят най-успешен на клей кортове. Заедно с Карен Хачанов и Данийл Медведев е считан за бъдещето на руския тенис.


До момента Григор Димитров и Андрей Рубльов не са се срещали на корта в официален двубой. Началото на срещата им днес се очаква да бъде около 20:00 часа българско време, веднага след двубоя Елена Остапенко – Сорана Кърстя, които откриват програмата на корт „Луис Армстронг“.

Кратка визитка:

Име: Андрей Рубльов
Години: 19 (роден на 20.10.1997)
Роден град: Москва, Русия
Живее в: Москва, Русия
Професионалист от: 2014
Тежи 68 кг.
Височина: 188 см.
Играе с: дясна ръка, бекхенд с две ръце
Треньор: Фернандо Висенте.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини