Разследват Типсаревич и руски тенисисти за уредени мачове



10-02-2011 15:59 | Николай Драгиев

Корупционните практики в тениса не са от вчера. В последно време обаче сигналите за съмнителни практики при залаганията не тенис се увеличават. Световните тенис асоциации са възложили на анти-корупционно звено да разследва тези случаи. То е оглавявано от бивш детектив, работил в Скотланд Ярд.

За активната дейност в тази насока призна и младият украински талант Александър Долгополов, който също е сред разпитваните. "Въобще не съм изненадан. Познавам няколко момчета, предимно руснаци, които също получиха писма от анти-корупционното звено," коментира той.

Особено нашумял в последно време бе турнирът в Санкт Петербург през октомври. Основният заподозрян след него е Янко Типсаревич, който отрече да е губил нарочно от 98-ия в света Орасио Зебайос.

"Казах на етичната комисия, че няма проблем от моя страна и аз им пратих всички нужни данни. Дадох им телефонни разпечатки и информация за банковите ми транзакции, въобще всичко което поискаха. Не виждам проблем в това," обясни Типсаревич.

Въпреки всички тези действия наказаните все още са малко. Австриецът Даниел Кьолерер бе глобен, след като даваше прогнози за тенис мачове на своя уебсайт. Наказание при жените пък отнесе рускинята Екатерина Бичкова.

Според разследващите корупционните практики почти в 100% от случаите са за мачове на много ниско ниво и много рядко някой по-известен играч е замесен.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини