Надал срещу Федерер - кой ще бъде №1



14-08-2017 08:37 | Николай Драганов

Повече от десет години след първият им сблъсък за върха в ранглистата, Роджър Федерер и Рафаел Надал отново ще играят, за да определят кой ще стане №1 в света на мъжкия на тенис. Това ще се случи на "Мастърс" турнира в Синсинати, където настоящият №1 Анди Мъри няма да участва заради контузия и ще загуби мястото си си на върха.


Федерер успя да се доближи до заветното първо място с по-добро представяне от Надал в Монреал. Швейцарецът игра финал, а Надал отпадна сравнително рано, но така или иначе Роджър бе спрян в битката за титлата от Саша Зверев и остана на 320 точки от Рафа. Ако бе спечелил трофея, Роджър щеше да се нуждае от равно или по-добро представяне от Рафа, за да покори върха на класацията на ATP.


Въпреки поражението на финала, всичко е в ръцете на двамата най-велики тенисисти на нашето време, а може би и в историята. Ако един от двамата успее да си тръгне от Синсинати с трофея, той ще бъде коронясан като новият №1.


И макар да има шанс да оглави ранглистата още след седмица, Федерер призна, че предпочита да е №1 в края на сезона. Ако успее да го стори, това ще означава рекорден 6-ти път, в който Маестрото е на върха в края на годината. На пресконференцията след мача срещу Зверев той бе запитан какво предпочита - да стане №1 преди US Open или да завърши сезона по този начин.


"В края на годината, ако мога да избирам, да. Ще означава повече. Ще ида на ваканция като №1, което не е лошо. Ако стане преди US Open, ще трябва да говоря само за това - как се чувствам и така нататък. Това не е толкова добре", коментира с усмивка Маестрото.


Сметките показват, че ако Рафа достигне поне до полуфинал в Синсинати, Федерер ще се нуждае единствено от титлата, за да го изпревари. Той обаче ще успее да стори това, дори ако съперник на финала е именно Надал, стига да спечели мача. Ако Надал отпадне на четвъртфинал, то и класиране на финал ще бъде достатъчно за швейцареца. Логично Надал е в малко по-добра позиция и при отпадане на Роджър на полуфиналите, Рафа ще се нуждае единствено от класиране за трети кръг, за оглави ранглистата следващия понеделник. 

 


В кариерата си Роджър е прекарал 302 рекордни седмици като №1. За последно той беше на тази позиция на 4 ноември 2012 година, а за последно завърши годината като №1 през 2009 година. Надал има 141 седмици на върха на ранглистата, което му отрежда седмо място във вечната класация. За последно той беше №1 на 6 юли 2014 година, като три пъти е завършвал годината на върха - за последно през 2013-та.


Роджър спечели пет титли през сезона, включително рекорден осми трофей от Уимбълдън и девети в Хале. Той започна годината с трофея от Australian Open, а след това грабна и два "Мастърс" трофея - в Индиън Уелс и Маями. 


Надал има четири отличия през 2017-та година, включително спечели за рекорден 10-ти път "Ролан Гарос", Монте Карло и Барселона. Освен това игра три други финала, включително в Мелбърн и Маями, където отстъпи на Роджър.


Двамата са поставени под №1 и №2 в схемата в Синсинати. Водачът Надал може да има доста интригуващ първи мач срещу Ришар Гаске, а вторият поставен Федерер ще играе срещу победителя от мача между Диего Шварцман и Карен Хачанов. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини