Ана Иванович: Не се виждам като треньор, а като ментор



09-06-2017 10:12 | Любомир Тодоров

Шампионката от "Ролан Гарос" през 2008 година Ана Иванович е в Париж по покана на организаторите на турнира от Големия шлем. Те ще бъде чествана по случай скорошното си отказване от тениса. Сръбкинята даде пресконференция вчера. Ето най-интересното от нея.


- Поздравления за честването ти на "Ролан Гарос"! Видяхме кадри от победата ти на екрана току-що. Как се почувства?
- Докато се приготвях за този ден си обещах да не плача, но ми беше изключително трудно да сдържам сълзите си. Върнаха се спомени, емоции. Беше прекрасно! Имам много специална връзка с това място и с "Филип Шатрие".

- Ана, какво най-много ти липсва, след като спря да играеш и на какво се наслаждаваш най-много?
- Не беше лесно. Това беше целият ми живот, но се наслаждавам на това, че разполагам с времето си и не съм подчинена на строг график и имам малко повече свобода. Заета съм с мои дела. Състезанията ми липсват, но продължавам да пътувам, само че по мои си задачи, което е различно. Сега имам възможността да се разхождам, да откривам нови места, което не съм правила като тенисистка, защото трябваше да съхранявам енергията си за мача. Вече не се притеснявам от часовата разлика. Но още гледам много тенис и поддържам връзки с приятелки в тура. Много е емоционално да се завърна за първи път на турнир след отказаването ми.


- Колко често играеш тенис сега?
- За да бъда честна, сега съм доста заета, така че не играя много. Но планирам да играя по-често. Имам няколко демонстративни мачове скоро, така че трябва да се подготвям.

- Виждаш ли се в близко бъдеще да се върнеш като треньор или супертреньор?
- Не. Опитвам се да се концентрирам върху това да водя здравословен начин на живот, но не се виждам като тенис треньор. Може би по-скоро като ментор да помагам тук и там със съвети, но не и постоянно в Тура (усмихва се).

 


- Не спря ли много рано? Какво мислиш за кризата на твоя приятел Новак Джокович?
- Не мисля, че ти избираш кога да спреш, в зависимост от турнирите и времето. Зависи си от самия теб. Някои хора биха казали, че съм спряла твърде късно. Аз смятам, че всички мислят, че съм го направила в точния момент. И това не беше импулсивно решение. Много фактори повлияха за него. Изминаха почти 6 месеца и не съжалявам за решението си. Много съм щастлива в момента, уча нови неща, защото искам да се развивам. Искам да споделя това, което съм научила. Понякога ми липсват състезанията, особено като гледам мачове, но...
На въпроса за Новак - сигурна съм, че той ще се завърне. Мисля, че е невероятно че той се задържа на върха толкова дълго време. Не е лесно да се поддържа това ниво на игра. Понякога имаш нужда от почивка, но Турът не ти дава това време. Понякога ти трябва известен период, но съм сигурна, че ще се върне.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини