Нещо като извинение от Илие Настасе



29-04-2017 09:42 | Николай Драганов

Румънската тенис легенда Илие Настасе направи опит да се извини за скандалите, които предизвика през последните седмици. Бившият №1 в света първо беше обвинен в расистки коментари спрямо Серина Уилямс и нейното неродено дете, а после нападна вербално и женския отбор на Великобритания по време на сблъсъка с Румъния за Фед Къп.


"Моите думи по време на мача за Фед Къп с право предизвикаха недоволство и ядосаха хората, пресата, и за мое най-голямо съжаление - тенис обществеността", написа 70-годишният двукратен шампион от Големия шлем във "Фейсбук".


Той добави, че думите му относно бременността на Уилямс - че детето и щяло да бъде с цвят на шоколад с мляко - били в резултат на "спонтанна" реакция, когато е научил новината.


"Наясно съм, че нищо не може да извини напълно думите ми - нито напрежението на напрегнатия двубой, нито моето типично саркастично поведение, нито непредвидената ескалация на ситуация. Моят живот остава отдаден на тениса и на неговите привърженици, така че моля, всеки когото съм засегнал, да приеме моите извинения", добави Настасе.


Същевременно обаче румънецът не демонстрира, че наистина осъзнава своята вина и чувства разкаяние. Относно инцидента с Йохана Конта, която беше наречена от него "ку*ка", той отново обясни, че случилото се е било преувеличено. "Конта нямаше право да разговаря със съдията на стола. Капитанът на отбора е единственият, който може да прави това. Попитах го цивилизовано за обяснение, а той ме изгони", обясни Настасе, според когото веднъж изгонен от корта, той е имал право да се държи като обикновен фен.


"На трибуните, след като ми беше отнет статуса на капитан на Румъния, аз станах обикновен зрител. След това реферът спря мача. Не разбирам защо го направи и на база на кое правилно", запита Настасе. "Напомням ви - аз не бях на корта. Бях изгонен. Казах това от трибуните, има разлика. Аз вече не съм треньор. Бях ядосан, когато ме изгониха от корта. После той ми каза да напусна стадиона, защото момичетата не ме искали и на трибуните. Тогава изкрещях към тях".


Пред BBC пък Настасе коментира отново и думите си по отношение на Серина, като отново потвърди, че за него те не са били расистки. "За мен не са такива. Някой в Англия ги възприема така. Англичаните решиха, че са расистки и всеки го разбра така. Но румънците не ги смятаме за расистки. Единственият, който може да се ядоса вероятно е Серина, но не и вие в Англия. Защо всички други са толкова гневни? Не разбирам. Както и да е", коментира румънецът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини