2017 се усеща като 2007



02-04-2017 13:08 | Станко Димов

Годината е 2017, но се усеща като 2007. Роджър Федерер и Рафаел Надал играха на финал на Australian Open и в Маями. Междувременно швейцарецът спечели и титлата в Индиън Уелс, побеждавайки по пътя си Надал. С други думи казано – никаква следа от хегемонията на №1 и №2 в света Анди Мъри и Новак Джокович, които през миналата година обраха почти всички важни трофеи.

Отпочинали и зажаднели за трофеи, „старите муцуни” на Маестрото и Матадора отново са на преден план. Показателното беше и изказването на Федерер преди финала в Маями: „С Надал просто не можем да се наситим на двубоите помежду ни”.

Така само за 3 месеца от началото на годината, позициите на Мъри и Джокович изглеждат сериозно застрашени. Федерер е убедителен лидер в годишната класация Race To London, а да не забравяме, че той няма да защитава нито една точка след Уимбълдън. Ако е здрав и в подобна форма, Маестрото, който през август ще навърши 36 години, има реален шанс да оглави ранглистата през втората половина на сезона, когато ще може само да трупа точки.  

Перспективите пред Надал също не са никак лоши. Предстои любимата му част от годината – сезонът на клей в Европа, а Рафа изглежда по-зареден отвсякога. Отказването в първата седмица на „Ролан Гарос” поради контузия и пропускането на Уимбълдън миналата година също предоставят добри перспективи пред Матадора, поне що се отнася до възможност за трупане на точки. Как ще изглежда ранглистата след месец, два или пет няма как знаем, но завръщането на Голямата четворка изглежда неизбежно. Без значение от подредбата ѝ. Ще бъде интересно да видим какъв ще бъде отговорът на отпочиналите Мъри и Джокович, а такъв със сигурност ще има. Любопитен е и фактът, че двамата се завръщат след травми в лакътя.

Сезонът на клей може да се окаже повратна точка и за Григор Димитров. Миналата година българинът отпадна във II кръг в Монте Карло (загуби от Жил Симон), след което дойде и злополучният финал в Истанбул и поражението от Диего Шварцман. Дотук с лошите новини. Чак до Уимбълдън Григор не успя да спечели нито един двубой, което тази година може да бъде използвано като плюс. Особено важно за българина ще бъде представянето на „Ролан Гарос”, където при по-добър жребий и няколко победи завръщане в Топ 10 няма да бъде мираж.



В интерес на истината това може да се случи и много по-рано и зависи изцяло от Димитров. На „Мастърс” турнирите в Монте Карло, Мадрид и Рим „на масата” ще има общо 3 000 точки, готови да отидат при новите си притежатели. Ако успее да вземе по-сериозно парче от пая, като нищо Димитров ще започне участието си във втория турнир от Шлема като представител на челната десетка. Където вече е бил и заслужава да бъде.

Още от автора - ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини