Скиавоне отново изуми света - спечели мача на рекордите



23-01-2011 14:21 | Станко Димов

В един луд мач Франческа Скиавоне и Светлана Кузнецова пренаписаха историята на Australian Open. Двете останаха на корта цели 4 часа и 44 минути, като изиграха 47 гейма. В крайна сметка след 6:4, 1:6, 16:14 за 1/4-финал се класира Скиавоне.

 

Мачът официално стана най-дългият като времетраене в историята на турнирите от "Големия шлем", поне що се отнася до Откритата ера от 70-те години на миналия век. Двете бяха на косъм да подобрят и друг рекорд - по изиграни геймове, но останаха само на един от най-доброто постижение.


"Надявам се един ден да мога да покажа този мач на DVD на моя син," обясни Франческа, която изуми света и през 2010 година, когато спечели "Ролан Гарос" и стана втората най-възрастна победителка в надпревара от Шлема.


"Просто съм опустошена. Не мога нищо да кажа. Чувствах, че съм по-добра статистически, борих се цял мач. Във важните моменти обаче тя ме надиграваше," призна Светлана Кузнецова.


Уникалният трети сет в мача, който предложи 30 гейма, продължи точно 3 часа. Най-доволна от развитието на двубоя със сигурност ще бъде световната номер 1 Каролина Вожняцки. Именно датчанката ще бъде препятствието пред Скиавоне за място на полуфинал в Мелбърн.


Скиавоне и Кузнецова се захапаха здраво на корта още от първия сет, който след 51 минути бе спечелен от италианката. Кузнецова обаче отговори подобаващо - 6:1 във втората част и изравняване на резултата. Едва ли някой в този момент е прогнозирал какво ще се случи от тук до края на мача.

 

Уникалният трети сет, продължил точно 3 часа, предложи всичко. По-близо до победата бе Кузнецова, която пропиля цели 6 мачбола, а три от тях поредни. В тези моменти обаче Скиавоне показа уникална психическа издържливост и за момент не трепна.

 

Първият мачбол за Скиавоне пък дойде в последния 47-ми гейм. Шампионката от "Ролан Гарос" не се възползва от него, както и от втория секунди по-късно, но бе безпощадна при третия опит.


Попитана дали ще има сили за мач с 20-годишното дете-чудо Каролина Вожняцки в четвъртфиналите, италианката отговори: "Ако ме питате сега, то отговорът е не. Но аз съм млада, мога да тичам и да правя всичко, което поискам наистина. Така че всичко е възможно," обясни Франческа.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини