Цонга оцеля в първи петсетов мач, среща Джокович



25-01-2010 12:25 | Станко Димов

Десетият в света Жо-Вилфред Цонга се промъкна до четвъртфиналите на Australian Open, след като неочаквано трудно се справи с испанеца Николас Алмагро -  6:3, 6:4, 4:6, 6:7(6), 9:7. Това бе първият петсетов мач в кариерата на Цонга, който показа типичното си спокойствие на корта и успя да вземе успеха след 9:7 в решителната част. Така в следващата фаза той ще се изправи срещу Ноле Джокович, от който загуби финала в Мелбърн преди 2 години.

Цонга бързо дръпна с 2:0 сета след 6:3, 6:4, но драмата тепърва предстоеше. От трите си мача на турнира до момента, Алмагро вече имаше две победи в пет сета - в първи и втори кръг срещу Ксавие Малис и Бенямин Бекер. "Специалистът" в това отношение Алмагро отново намери сили и действително измъкна третия сет с единствения си пробив в мача. Забавното е, че Цонга сам се предаде - правейки двойна грешка на точката за пробив. Четвъртата част бе много драматична и приключи с успех в тайбрек за испанеца, който пак се възползва от грешки на Цонга.

В петия сет двамата сякаш можеха да играят няколко часа без да се пробият. Чудото се случи при 8:7 за Цонга, който направи няколко показни ретури, получи мачбол и с лесно воле на мрежата завърши двубоя.

Цонга и Джокович се срещнаха четири пъти след финала си на Australian Open. Французинът си "отмъсти" наистина добре, записвайки четири поредни успеха над Ноле. Сърбинът пък победи в последния им двубой - в четвъртфинал на турнира от сериите "Мастърс" в Маями - 6:3, 6:4.

 

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини