ITF дава стипендия на Вики Томова



21-03-2017 13:58 | Любомир Тодоров

Президентът на Международната тенис федерация Дейвид Хагърти пристигна на официално посещение в България и беше посрещнат от шефа на БФТ и член на борда на ITF Стефан Цветков. Американецът е в страната ни за първи път, а в следващите 24 часа програмата му е изпълнена с много срещи.

 

На въпрос на Tennis24.bg на Летище София Хагърти каза, че ITF ще даде стипендии на 6 талантливи момичета и още толкова момчета от цял свят. Стипендията ще бъде в размер на 50 000 долара. Едно от момичетата, които ще бъдат подпомогнати финансова е Виктория Томова, която бележи значителен прогрес в последните 12 месеца, заяви първият човек в ITF.

Идеята е въпросните момичета и момчета по-бързо да успеят да се аклиматизират в професионалния тур. Като част от партньорството между БФТ и ITF е заложена програма за обмен на спортни и административни кадри в централата на ITF, която ще е първата по рода си. Партньорството залага и на сътрудничество по програмата ‘’Треньорско обучение’’ свързано със семинари, обучения и курсове за повишаване на категорията по стандарти на Международната тенис федерация. През изминалата година ITF призна офциално треньорската система на БФТ.

 

"Имахме среща на борда в Индиън Уелс преди две седмици и там се взе единодушно решение за няколко промени. Промените за Купа "Дейвис", които предлагаме, са двубоите да се играят в два дена, вместо три, както е сега и също така срещите да са във формат 2 от 3 сета, а не 3 от 5, както е сега. За "Фед къп" имаме идея Световната група да нарастне на 16 отбора, вместо сегашните 8. Също таща имаме идея за Финална четворка в Купа "Дейвис", която да се проведе в един град домакин, който ще бъде определен по-рано. Всичко това трябва да бъде решено от Борда на ITF през август. Имаме желаине Купа "Дейвис" и "Фед къп" да станат петите турнири, заедно с тези от Големия шлем. Ако трябва да се правят промени в правилата на тениса, то това трябва да стане внимателно и отговорно", заяви Хагърти.


Президентът говори и за уговорените мачове и допинга в тениса.

"ITF има осем основни принципа и интегритетът е първият от тях. Това е ядрото на организацията и спорта. Миналата година имаше обвинения в уреждане на мачове, ние веднага направихме независимо разследване и потърсихме начини да оптимизираме борбата с този проблем. Първият доклад от това разследване ще излезе през май, а през юли очакваме и крайния доклад. В борбата с допинга вярваме, че трябва да пазим чистите тенисисти. Имаме много строга система за проверки и тенисистите са тествани всяка седмица по целия свят", допълни шефът на световния тенис.

Утре сутринта от 9:30 часа президентът на ITF ще изнесе лекция в НСА, а също така ще има среща със служебния министър на спорта проф. Даниела Дашева.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини