Титлите в Маями са вакантни, кои ще се възползват



20-03-2017 12:37 | Любомир Тодоров

Големият турнир по тенис в Маями започва днес с двубоите от квалификациите при жените. При мъжете той е от сериите "Мастърс 1000", а при дамите е "Премиер задължителен".


Състезанието, с общ награден фонд над 14 милиона долара, започва без шампионите от 2016 година, което означава, че със сигурност ще имаме нови победители. Новак Джокович спечели последните три издания, а сега не се представи много впечатляващо в Калифорния и след това предпочете да се прибере в Европа, за да лекувал контузия в десния лакът. Точно заради подобна травма пропуска турнира и световният номер едно Анди Мъри, който е бил шампион във Флорида през 2009-а и 2013-а.

Така в схемата тази година единственият, печелил в Маями, е победителят от Индиън Уелс Роджър Федерер, който триумфира през 2005 и 2006 година. Но не изглежда твърде вероятно Маестрото да повтори подвига си след две седмици. Ситуацията изглежда чудесна за някой от поколението на 25-26-годишните да изиграе турнира на живота си. Нишикори игра финал миналата година, а сега е амбициран да направи следващата крачка.

 

Григор Димитров също е сред кандидатите за слава, макар че при шестта си участия да не е преминавал по-напред от осминафиналите. Не бива да се описват и тенисисти като Доминик Тийм и Давид Гофен. Но и опитните Стан Вавринка, Рафаел Надал, Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга не са без шансове.


При жените Виктория Азаренка оваканти трофея, след като забременя и роди през декември момченце. Голям удар за организаторите е и отказът на осемкратната шампионка Серина Уилямс. В нейно отсъствие може да се случи буквално всичко.

 

Десетина тенисистки са с възможности да спечелят титлата: от Ангелик Кербер, през Каролина Плишкова, Симона Халеп, Доминика Цибулкова, Гарбине Мугуруса и Агниешка Радванска до финалистката от 2016 г. Светлана Кузнецова, Мадисън Кийс, Елина Свитолина и шампионката от Индиън Уелс Елена Веснина. България ще бъде представена от Цвети Пиронкова.


Исторически турнирът във Флорида е свързано и с българския тенис. Първата точка и първият мач в историята на турнира са спечелени от Мануела Малеева. Това се случва на 4 февруари 1985 година в двубоя на софиянката с Ангелики Канелопуло, в който Мануела побеждава  с 6:3, 6:2.


А най-значимата титла за наша тенисистка на двойки е завоювана също в Маями. Магдалена Малеева и Лизел Хубер триумфираха в изданието през 2003 година.
Малеева и Хубер 


През 2013 г. Григор Димитров записа най-доброто постижение на двойки в мъжкия ни тенис, след като той и Фредерик Нилсен достигнаха до полуфиналите на Крандън Парк. Миналата година Гришо пък постигна най-значимата си победа за сезона, като отстрани Анди Мъри след 6:7, 6:4, 6:3, но на осминафиналите отпадна от Гаел Монфис.

Идеята за турнира е на Бъч Бухолц – бивш професионален тенисит, а след това и изпълнителен директор на АТР. През 1980 г. американецът лансира идеята си за двуседмичен турнир за мъже и жени, по подобие на тези от Големия шлем, който да бъде първото значимо събитие за сезона – по това време Откритото първенство на Австралия се провежда през декември.


Компанията Lipton се съгласява да стане главен спонсор на „Зимния Уимбълдън“, като осигурява по 1,5 милиона долара на сезон в продължение на 5 години. 


Совалките на Бухолц се увенчават с успех и АТР и WTA дават благословията си за съвместния турнир в щата Флорида, което е революционно решение. Трябва да припомня, че турнирът в Индиън Уелс става комбиниран едва през 1996 година. Първото издание през 1985-а е в Делрей Бийч, на 80 км северно от Маями, и е спечелено Тим Мейът и Мартина Навратилова. 


В последните пет издания по над 300 000 зрители гледаха турнира, който се провежда в комплекса „Крандън Парк“ и това го прави сред най-посетените извън Шлема. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини