Шарапова откровено: За живота, наказанието и Григор Димитров



18-03-2017 11:05 | Николай Драганов

Докато феновете очакват завръщането й на корта след 15-месечно наказание заради допинг, Мария Шарапова си намира доста ангажименти извън игрището. Последният такъв е свързан с фотосесия в испанското издание на авторитетното списание Vanity Fair. 


Както обикновено, Маша изглежда впечатляващо и за пореден път демонстрира високия си стил и запазва авторитета си на модна икона. Освен фотосесията за Vanity Fair, Шарапова се е срещнала и с друго водещо издание в света на модата - Vogue, където дава пространно интервю. В него тя споделя повече подробности за преживяването си през последните месеци, живота на корта и извън него, както и за... Григор Димитров. Двамата са разговаряли дълго преди няколко месеца в ресторант в Ню Йорк, откровена е Шарапова.


"През изминалата година употребих повече алкохол, отколкото в целия ми живот досега. Това се дължеше на факта, че най-после имах малко живот извън корта", разказва Шарапова, която е почитателка на коктейла "Четири сезона". Пред журналиста от Vogue Маша с усмивка добавя, че вероятно е щяла да полудее досега, ако е била "само тенисист" и не е имала ангажименти извън корта.

 

"Знам, че повечето от вас очакваха да обявя своето отказване от тениса преди онази пресконференция. Ако мислех да правя това, едва ли щеше да се случи във фоайето на онзи хотел с доста грозен килим в Лос Анджелис", шегува се тя. В онзи следобед през март Шарапова спокойно призна факта: по време на Australian Open 2016 е дала положителна проба за веществото мелдоний, използвано често в Източна Европа и Русия при сърдечни проблеми, но забранено наскоро от Световната антидопинг асоциация.

 

Мария обясни, че е пропуснала съобщението на WADA, което и донесе двугодишно наказание, намалено на по-късен етап до 15 месеца, които изтичат на 25 април - точно навреме за турнира в Щутгарт. Все още е отворен въпросът дали тя ще получи "уайлдкард" за Откритото първенство на Франция. Този въпрос раздели света на тениса, а мнозина нейни колеги нападнаха Шарапова. Дженифър Каприати заяви, че би трябвало да бъдат отнети 35-те титли на Маша. Други атаки бяха лични, като например тези на Доминика Цибулкова, която заяви в интервю: "Тя е абсолютно неприятна личност, арогантна, надута и студена".

 

Една от малкото, които защитиха рускинята, беше Мартина Навратилова, според която случилото се с Шарапова наистина приличало на "честна грешка". Според Крис Евърт завръщането на Шарапова ще бъде трудно, защото тя наистина винаги се е изолирала от останалия тенис свят.


"Прекарвах толкова малко време в съблекалните, колкото можех, защото имам друг живот - семейство, приятели. Колкото по-малко време около кортовете, толкова повече време за тях. Аз съм уважавана заради това, което правя на самия корт и това е много по-важно за мен от това някой да каже, че съм "прекрасно момиче" в съблекалнята", признава самата Шарапова. 


"Взимах този медикамент 10 години и по време на 7 от тях от WADA ми изпращаха писмен сертификат, че всички медикаменти, които взимам, са напълно допустими. Почувствах се твърде спокойна, че всичко е наред. Точно това беше голямата ми грешка: почувствах се спокойна", разказа Шарапова, която настоява, че както тя, така и екипа й не са изчели съобщението с обновения списък със забранени субстанции, в които е включен мелдония.

 

Според самата Шарапова най-труден е бил процесът около нейната защита. "Мисля, че ако исках да крия нещо, нямаше да кажа на целия свят, че съм приемала този медикамент 10 години. Това не би било никак добра идея, ако искаш да се измъкнеш. Запитана обаче дали смята, че сянката на съмнението ще тегне върху нея по време на цялата й кариера, Маша е откровена: "Абсолютно".


Освен коктейлите, времето извън корта е имало и други позитивни последици - Шарапова е посетила Барселона и Хърватия, където не е била преди това. "Открих и Лондон. Познавах Уимбълдън, но не и Лондон", разказва тя. 


Едва ли е тайна, че едно от нещата, които най-силно мотивират Шарапова е възможността отново да победи Серина Уилямс, от която рускинята има 18 поредни загуби. "Моят респект към Серина като спортист е огромен", коментира Маша, за която е известно, че не е в отлични отношения с американка. "Ние не сме оценявани като две момичета с различни истории, които са постигнали много за себе си и за своите семейства. Вместо това ни сравняват спрямо нашите различия, нашата игра, нашите постижения и печалби. Тази концепция и вниманието, което играчите обръщат на тези класации са глупост", откровена е Маша.


Към края на разговора от Vogue намесват и Григор Димитров, като не пропускат да отбележат, че и двете са се срещали с него. Шарапова обаче признава, че въпреки раздялата им, за която има много спекулации, двамата са се видяли преди няколко месеца в Ню Йорк и са разговаряли дълго. "Затворихме един ресторант, тъй като разговаряхме близо пет часа. Той е толкова важна част от моя живот, той е много деликатна, сложна личност. Беше толкова приятно да бъдем просто нормални човешки същества", признава Мария по отношение на нашето момче.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини