Голямата изненада е факт - Поспишил изхвърли Мъри



12-03-2017 07:55 | Николай Драганов

Преминалият през квалификациите Вашек Поспишил записа най-голямата победа в своята кариера, надигравайки с 6:4, 7:6(5) световния №1 Анди Мъри във втори кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс.

 

26-годишният Поспишил е достигал най-много до №25 в ранглистата преди три години, но през последните 12 месеца е изправен пред сериозни трудности и започна седмицата като №129 в света. 

 

Канадецът стартира от квалификациите и записа три победи, за да се добере до мач срещу Мъри, за когото това бе първи мач на сингъл на турнира. След 1 час и 51 минути Поспишил стигна до победата, която е първа в шест мача срещу шотландеца. До този момент канадецът не беше спечелил дори сет в срещите си със своя именит съперник.

 

Двамата размениха куп пробиви през първата част - общо пет. Още в първия гейм световният №1 даде сигнали, че ще има проблеми с началния си удар, като спаси три точки за пробив. Въпреки това в четвъртия гейм Мъри първи успя да пробие подаването на своя съперник и да поведе с 3:1. Последва обаче серия от разменени пробиви - първо шотландецът не успя да затвърди за 3:2, а след това Поспишил отново загуби подаването си. Мъри обаче отново не успя да затвърди, а при резултат 4:3 канадецът най-после прекъсната серията пробиви и изравни за 4:4. Това се оказа решителен момент, тъй като още в следващия гейм Мъри допусна трети пореден пробив, а малко по-късно вече изоставаше със сет.


Серията на Поспишил и съответно негативния период за световния №1 продължи и във втората част, която започна с пробив за канадеца. Поспишил затвърди, а Мъри най-после взе едва третия си сервис гейм в мача. Веднага след това шотландецът върна ранния пробив и изравни за 2:2, а до края на сета и двамата стабилизираха подаванията си и сетът трябваше да се реши в тайбрек.  Там канадецът показа по-атакуваща игра и стигна до четири мачбола при 6:2. Мъри не се даде без бой и спаси първите три точки, но Поспишил издържа на напрежението и след уинър от форхенд реализира четвъртата точка, поднасяйки голямата изненада още на старта на турнира в Индиън Уелс.

 

"Имам някои страхотни моменти в кариерата, този определено е един от тях. Да победиш световния №1, завършен играч като Анди, един от най-великите в играта, е невероятно", коментира щастливият победител и обясни, че не е било лесно да издържи психически на напрежението. "Разбира се, че започваш да си мислиш някои неща, особено във втория сет. Не се случва всеки ден да си близо до победа срещу №1 в света. Справих се добре с предизвикателството да не мисля твърде много за това, че Анди не показва най-доброто от себе си днес".

 

Поспишил пази добри спомени от Индиън Уелс, но не заради схемата на сингъл - той е шампион на двойки в този турнир през 2015 година заедно с Джак Сок. На единично канадецът ще се опита за първи път в кариерата си да достигне до четвърти кръг, а за да стори това ще трябва да нади

грае световния №106 Душан Лайович в понеделник.


Световният №1 Анди Мъри не скри разочарованието си от шокиращата загуба, но въпреки това отдаде заслуженото на своя опонент. "Не сервирах особено добре тази вечар, което определено не ми помогна. Във втория сет той започна да играе много агресивно. Пропуснах няколко минаващи удари, а той показа наистина добри волета във важните моменти и на важни точки", призна Мъри. Шотландецът напусна рано турнира и през миналата година, когато бе отстранен в трети кръг изненадващо от Федерико Делбонис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини