Седенето било по-опасно от пушенето



01-03-2017 10:40 | Tennis24.bg

Баскетболистът на Левски 2014 Кирил Райков, който е сертифициран кодиционен треньор, продължава със съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com. Новата му публикация e свързана с това как времето, което прекарваме извън тренировки може да е фактор за контузия и как да се предпазим.


"Седенето е по-опасно от пушенето, сочат последните изследвания в тази област. Последните години се правят много тестове как седенето вреди и има негативен ефект върху тялото и функцията му. Само 2 часа седене увеличават риска от сърдечно съдови заболявания, диабет, рак, болки във врата и раменете и други проблеми. Накратко твърде много седене намалява живота ни и ние буквално се убиваме от седене. Дори и за един спортист седенето може да бъде проблем.

Спомням си годините, когато играех в Бургас, единственото място, когато не седях беше на тренировки. През останалото време или лежах, или седях пред компютъра, което обездвижваше тялото ми. Парадоксът идва, когато просто сметнем часовете, които тренираме и седим, проста математика.

Време за тренировки – 3,5-4 часа Време в седналио или легнало положение 4-6 часа.

Като сложим и около 8 часа сън, времето, в което не се движим и не сме активни, става в пъти повече от времето, в което тренираме. И това се отнася за всички деца, които по цял ден са в класните стаи и после трябва да ходят да тичат без да подготвят тялото с упражнения за мобилност като преход между седенето и тичането, професионални спортисти или просто хора със заседнал начин на живот.

Интересно австралийско изследване през 2008 заключва, че всеки час гледане на телевизия след 25-годишна възраст намалява живота ни с 21,8 минути, а една изпушена цигара с 11 минути.  Колкото повече седим, толкова повече рискът за контузии по време на тренировка се увеличава. 


Как да променим заседнали начин на живот извън тренировките? 
На всеки 30 минути ставайте от компютъра или лошата позиция, в която се намирате и се раздвижите, правете някакъв вид разтягане и упражнения за мобилност, разходете се малко, пийте вода и.т.н. Не гледайте телевизия или филми на компютъра в легнало положение, защото положението на врата създава много напрежение в раменете, врата и горната част на гърба, както и ъгълът на гледане влияе негативно на зрението."


Цялата статия и упражнения вижте тук

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини