Роджър срещу Рафа: Петте най-велики мача (видео)



28-01-2017 14:36 | Tennis24.bg

Маестрото срещу Матадора. Настоящето с блясъка на миналото. Играещият бекхенд с една ръка срещу поразяващия левичар. Федерер срещу Надал.

 

Минаха осем години откакто Откритото първенство на Австралия беше домакин на най-великия мач в модерната история, а залогът бе титлата. Надал има огромен аванс пред Федерер в продължаващото вече 13 години съперничество, като води в мачовете между тях с 23-11. На твърда настилка испанецът води с 9-7. Има аванс от 9-2 на турнири от Големия шлем, а в Мелбърн води с 3-0. Последната им среща в турнир от Шлема бе именно в Мелбърн – в полуфиналите през 2014 г.

 

Но Федерер пък спечели последния мач между тях – преди повече от година в Базел. И двамата изглеждат свежи след проблемите с контузии през 2016 г. Минали са години от триумфите им в Големия шлем – последно за Федерер на Уимбълдън 2012, а Надал – от „Ролан Гарос“ през 2014 г. Така че мачът в неделя ще е за историята.

 

Ето и някои от най-вълнуващите двубои между двамата през годините:

 

5. Финал, Маями, 2005 г., Федерер – Надал 2:6, 6:7(4), 7:6(5), 6:3, 6:1.

„Беше много изравнен мач“, казва след края 18-годишният Надал. Испанецът беше спечелил първата среща между тях – отново на твърди кортове в Маями предната година. Но след това, когато финалът беше в пет сета, швейцарецът имаше шанса да обърне мача и да се справи с уморения си противник.

„Не очаквах да успея да обърна мача“, каза Федерер след мача, продължил близо 4 часа. „Не съм го правил в много мачове, особено срещу Нада, затова съм много щастлив. И изтощен“, завърши той.

 

 

4. Финал, „Ролан Гарос“, 2011 г., Надал – Федерер 7:5, 7:6(3), 5:7, 6:1.

Надал се изравни с Бьорн Борг с шест титли от „Ролан Гарос“ срещу Федерер, който стана жертва на испанеца на парижкия клей за пети път. Швейцарецът беше сложил край на серията от 43 мача без загуба на Новак Джокович в полуфиналите и бе стигнал до първи финал т Шлема от спечелването на Откритото първенство на Австралия през 2010 г.

Федерер започна ударно, като поведе с 5:2, но Рафа след това взе седем поредни гейма. Роджър открадна третия сет, но после загуби концентрация в последния и позволи на Надал да спечели.

 

 

3. Финал, Уимбълдън, 2006 г., Федерер – Надал 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3.

След първата си поява на финал на „Ролан Гарос“, Федерер взе реванш от Надал. Швейцарецът беше трикратен шампион и не беше изгубил и сет по пътя към финала. Испанецът от своя страна не беше прескачал трети кръг. Надал беше опровергал критиците си и беше адаптирал играта си за бавната настилка. Той се възстанови от загубата на нула в първия сет, поведе във втория и по брутален начин не спечели третия.

„Честно казано, не мислех, че ще стигне до финала, но той се представи великолепно. Поздравления за него. Беше много трудно. Бях ужасно нервен в края“, каза Федерер.

 

 

2. Финал, Открито първенство на Австралия, 2009 г., Надал – Федерер 7:5, 3:6, 7:6(3), 3:6, 6:2.

„Господи, той ме убива“, призна Федерер след мача, като преглътна сълзите си от това, че за трети път от четири финала губи от Надал. Освен това той изпусна шанса да се изравни с Пийт Сампрас с 14 титли от Шлема. Испанецът, настоящ номер 1 в света, изпревари Федерер, като спечели титли на три от четирите настилки. Той беше спечелил първата си титла от Уимбълдън шест месеца преди това. Постижението му беше уникално и 22-годишният тенисист го направи по превъзходен начин, след като игра пет часа в полуфиналите с Фернанд Вердаско и спечели в пет сета.

И двамата финалисти бяха нервни в началото, но Надал пое инициативата и спаси шест точки за пробив в третия сет. Това се оказа решаващо. Федерер успя да спечели четвъртия, но Надал остана стабилен и взе петия. „Рафа, поздравявам те!“, каза Роджър след края. „Ти игра невероятно. Заслужаваш този трофей, човече!“

 

 

1. Финал, Уимбълдън, 2008 г., Надал – Федерер 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7.

Този мач не се нуждае от думи. В шестата глава на съперничеството им във финалите от Големия шлем кралят на клея Надал спечели срещу краля на тревата – Федерер, като тка взе първата си титла от Уимбълдън и е превърна в икона. Федерер нямаше загуба в цели 41 мача на Ол Ингланд Клуб, когато срещна Надал в третия им пореден финал тук. Но Надал се бе извисил от специалист на една настилка в универсален играч и преследва титлата, за която бе мечтал от дете.

Централният корт бе без покрив и това стана причина за двудневни отлагания заради дъжд. Имаше притеснение, че мачът няма да бъде приключен след драмата в четвъртия сет, спечелен от Федерер с тайбрек. Но мракът не отказа Надал. „Най-важното нещо за мен бе да спечеля титлата. Да спечелиш срещу номер 1 в света, а вероятно най-добрият тенисист в историята, и факта, че беше толкова драматично, го прави още по-специално. Това е най-голямата емоция, която съм изпитвал в живота си“, каза Рафа.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини