Григор: Опознах себе си! Дано ми помогне при влюбванията



23-01-2017 14:15 | Tennis24.bg

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като надви изненадата в турнира Денис Истомин (Узбекистан) с  2:6, 7:6 (2), 6:2, 6:1. Така за втори път в кариерата си хасковлията ще попадна в голямата осмица в Мелбърн (2014, загуби от Рафаел Надал). Ето какво каза Димитров на пресконференцията след мача:

 

- Минали са само няколко седмици от 2017 г., а ти вече успя да постигнеш цели, които ти се изплъзваха в последните два сезона. Явно си презаредил по време на паузата?

 - Вече съм в Тура от осем години. Знам какво да правя. Не съм правил нещо кой знае колко различно по време на паузата между двата сезона. Мисля, че в момента имам добре структуриран екип и бях много добре подготвен. Мисля, че се концентрирахме върху точните неща. Научих много нови неща за себе си, от както работя с Дани. Той се появи в добър момент, в края на годината. В паузата всичко беше много просто. Говорихме много. Дискутирахме какво може да е по-добре, от какво имам нужда, върху какво трябва да работим, какво искаме да стане през 2017 г. Простички неща.

Вярата дойде след това. Започнах да вярвам повече в себе си. Започнах годината добре, спечелих в Бризбън, победих добри тенисисти.

 

Сега се чувствам добре. Също така трябва да остана скромен. Турнирът навлиза в нова фаза и съм концентриран върху това, което предстои.

 

- Следващият ти съперник е Гофен. Какво мислиш за този мач?

 - Със сигурност ще е труден мач. Няма съмнение. Давид е труден съперник, отличен играч. Знам какво мога да очаквам от него. Тренирали сме заедно няколко пъти през тази пауза. Той е опасен опонент.

 

Трябва просто да съм готов – психически и физически, за битката. Няма какво повече да кажа.

 

- Но на хартия за теб това е добър шанс. Друг е въпросът дали ще го използваш. Доволен ли си от днешния си мач?

 - Първият сет определено не играх добре, а той беше под пара. Замахваше, удряше, играеше на линията, правеше сервисите си…

 

Знаех, че ще трябва да се боря. Той е добър тенисист, опитен. Трябваше ми време да вляза в мача, да намеря ритъма си.

 

Щастлив съм, че победих. Борих се във втория сет, след това в третия играх много стабилно, правих правилните неща. В четвъртия просто се опитвах да играя своята игра. Всичко се получаваше. Това дава доста увереност. Просто се радвах, че играя.

 

- Схемата изглежда ти дава добра възможност за пробив в Големия шлем. Дали това е заради отсъствието на Новак?

 - Много се говори за тези две момчета, които имат удивителен турнир. Но не гледам на нещата по-този начин. Схемата е отворена. Просто двама отпаднаха, голяма работа. Със сигурност има някаква разлика. Не казвам, че няма. Но от друга страна това доказва, че всеки може да победи всеки. Ако следваш собствения си път и вярваш, всичко може да се случи.

 

Сега точно е важно да се фокусирам върху един мач. Да му се радвам, да го приема. Благодарен съм, че играя такива мачове, че трибуните са пълни. Благодаря за подкрепата на феновете. Бяха удивителни. Чувството е невероятно. Щастлив съм да съм на тази фаза на турнира. Четвъртфинал в Големия Шлем, страхотно. Радвам се, че успях да го постигна. Гледам само напред.

 

- Кое ще е най-трудното в мача срещу Давид?

 - Мисля, че напоследък той сервира наистина много добре. Пробива напред със сервиса си. Това в момента е едно от най-силните му оръжия. И освен това е един от най-добрите защитници тук. Той определено е много опасен по целия корт, удря силно, движи се добре, разчита играта.

 

Ще е тежък мач. Трябва да се фокусирам върху своята игра.

 

- По време на US Open каза как си се влюбил в тениса. Може ли да разкажеш повече?

 - Ами, влюбих се в тениса преди много години. Имаше моменти, в които не бях в добро психическо състояние. Бях, не знам, да не кажа недодялан, но имаше неща, които ме разсейваха. Трябваше да намеря вдъхновение отново. Да се радвам отново на играта, да я обичам отново.

 

Тенисът беше най-добрият ми приятел. „Човекът“ на който разчитах. Излизах на корта, ден след ден, улавях мига. Затова казах, че съм се влюбил в играта отново. Тенисът ме кара да чувствам онова пърхане в стомаха, когато излизам за мач. Важен ми е всеки такъв миг. Оценявам го дори повече от някои победи. Това е специално чувство.

Ще Ви дам един пример. Днес, втория сет означаваше за мен повече от всички други предишни мои мачове тук. Дори, когато не играеш добре, но се бориш, мъчиш се със себе си, с ударите си, или със съперника си. Да се върнеш в мача по този начин означава наистина много за мен.

 

- Като говорим за влюбване, мислиш ли, че любовта ти към нещо друго, не тениса, има значение за възхода ти?

 - За какво става дума? Хайде, кажи какво питаш? Няма проблем.

 

- Когато аз бях млад, харесвах много момичетата и понякога се разсейвах. Та, исках да знам, дали ти си се разсейвал от това?

 - Сега заслужаваш най-добрия отговор. Да помисля. Ей, това е най-якото нещо което съм чувал. Явно това ми е слабото място. Сериозно сега. Винаги се опитвам да оставя всичко, извън корта. Мисля, че като бях млад ми беше трудно да разделям любовта към някой човек от любовта към тениса, или към каквото и да било друго.

Имаше такъв период, в който, не бях много сигурен как да се справям с двете неща по едно и също време. Но човек се учи. Предполагам, порастваме. Не искам да кажа, че съм се поучил от грешките си, но вече познавам себе си по-добре. И това, мисля, ми помага. Надявам се, това да ми помага в тези моменти на влюбване.

 

- Ами, късмет в това.

 - Благодаря! (смее се)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини