Григор в търсене на втора победа над Гаске – превю



20-01-2017 13:04 | Станко Димов

В събота Григор Димитров ще се опита за трети път в кариерата си да стигне до IV кръг (осминафинал) на Открития шампионат на Австралия. За тази цел най-добрият български тенисист в историята ще трябва да се справи с един от представителите на Франция – Ришар Гаске.

Двубоят се очертава да бъде истинско зрелище, предвид атрактивния игрови стил, който изповядват и двамата тенисисти. Напълно логично организаторите решиха именно с мача Димитров – Гаске да бъде закрита програмата от вечерната сесия на „Род Лейвър Арина”.

В исторически план, Ришар Гаске е сред най-неудобните опоненти за Димитров. Българинът изостава с 1:5 победи в преките дуели, но пък спечели последния им мач, който беше в края на миналия сезон на „Мастърс 1000” в Шанхай – 6:4, 6:4. Двамата имат още два мача на хард кортове, в които победител е излизал Гаске.

Любопитен е фактът, че Димитров и Гаске загряха за Australian Open с титли. Българинът спечели надпреварата в Бризбън, където по пътя към трофея надви трима представители на Топ 10. Гаске пък вдигна трофея от отборното първенство за смесени двойки „Хопман Къп”, където си партнираше с Кристина Младенович.

30-годишният французин започна седмицата като №18 в ранглистата, само на 3 позиции зад Григор Димитров. Попитан за предстоящия двубой в събота, Гаске каза следното:  „Димитров прогресира. Това е потенциален победител в Големия шлем в бъдеще. Той играе красиво и е много приятно да го гледаш. Но аз мога да го победя, вече съм го правил”.

Победителят от двубоя ще се класира за осминафинал, където ще срещне Пабло Кареньо Буста или Денис Истомин. Тази четвъртина на схемата се отвори изключително след сензационната загуба на Новак Джокович в четвъртък.

Най-доброто постижение на Димитров на Australian Open е четвъртфинала през сезон 2014, когато бе спрян от Рафаел Надал. Година по-късно Григор игра осминафинал, където отстъпи на Анди Мъри. От своя страна Гаске има 4 участия в IV кръг, а през последните две години неизменно отпада в III кръг.

Григор Димитров - Гришар Гаске 1:5 победи:
- Шанхай 2016, твърди кортове, 6:4, 6:4 за Григор Димитров
- Уимбълдън 2015, трева, 6:3, 6:4, 6:4 за Ришар Гаске
- Рим 2013, клей, 6:4, 6:4 за Ришар Гаске
- Банкок 2012, твърди кортове, 5:7, 7:5, 6:4 за Ришар Гаске
- "Ролан Гарос" 2012, клей, 5:7, 7:5, 6:2, 6:3 за Ришар Гаске
- Дубай 2011, твърди кортове, 6:2, 6:4 за Ришар Гаске

Срещата Григор Димитров – Ришар Гаске ще започне около 12:00 часа по обяд в събота.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини