Моя: Ще изисквам максимума от Надал



21-12-2016 10:11 | Tennis24.bg

Новият треньор на световния номер 1 Рафаел Надал Карлос Моя призна, че ще е изключително строг и изискващ към новия си възпитаник. Основната цел на тандема ще бъдат турнирите от Големия шлем.
„Ще изисквам повече от всеки друг. Приятелството ще остане настрана“, отсече Карлос Моя.

Той се надява да помогне за подобряването на концентрацията на бившия номер 1, но също така ще му съдейства и за тактиката. „Все още знам за какво става дума. Не беше много отдавна, когато самият аз се състезавах“, каза още моя, който прекрати кариерата си през април 2010 г.

„За Тони (Надал) и Франсис (Роиг) е важно, че с Рафа се познаваме толкова добре. Знаем се от години и се разбираме добре. Предполагам, че те ще опитат да използват опита ми като играч. Мисля, че искаха да привлекат човек отвън, но не непознат. Познавам света на Надал. Аз съм на същата вълна. Надал ми вярва, не само за тениса, но и лично. Връзката ни е отвъд корта. Има много причини, поради които сме добри приятели. Но ще трябва да разделим ролите и да разберем, че от една страна сме приятели, а от друга – аз съм онзи, който ще изисква максимума. Дори, защото абсолютно вярвам, че той може да играе още много години. Вярвам му така, както вярвах на Раонич, когато приех да работя с него. Мисля, че той може да е номер 1 отново и да печели титли от Големия шлем“, допълва Карлос.

Той ще е част от техническия екип на академията на Надал, което ще му позволи ежедневно да е с него. Ще пътува с екипа по няколко седмици, но по-малко от 18, колкото го правеше с Раонич. Първото голямо предизвикателство ще е Откритото първенство на Австралия.

„Най-важното за Рафа е да е здрав. Трябва му и повече увереност. Ако е здрав обаче, ще играе по най-добрия начин. Не мисля, че е понижил нивото си. Но е загубил увереността си. В живота на тенисиста постоянно има мачове, в които това от най-голямо значение. Като например в някой тайбрек. Рафа трябва да започне отново да печели такива мачове. Дори звезди като Рафа имат нужда от треньори. Играчите винаги са шефовете, но треньорът е този, който може да осигури 1% подобрение, което в крайна сметка може да се окаже разликата между това да си номер 1 или номер 2. Треньорът допринася с организация, техника, тактика. Но е важно да се знае, че на корта е само играчът“, завършва Моя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини