Вики Томова: От малка мечтая да стигна до топ 10



06-12-2016 14:09 | Tennis24.bg

Виктория Томова се подготвя за последния си турнир за 2016 г. През следващата седмица тя ще участва на състезанието в Дубай, което е с награден фонд 100 хиляди долара и домакинство. В основната схема на силната надпревара, освен Томова, ще играе още една българка - Елица Костова. Този сезон бе много успешен за Вики, която спечели четири титли на сингъл и една на двойки. Най-големият ѝ успех бе на турнира в Сегед (Унгария) с награден фонд 50,000 долара през юни, когато триумфира с трофея. През август пък направи дебют в турнирите от Големия шлем. В квалификациите на US Open 21-годишната състезателка на ТК Левски записа две победи, в това число и над бившата №26 в света Тамира Пашек. Тази година Томова влезе в топ 150 на световния женски тенис. След една от тренировките си талантливата състезателка даде интервю за сайта на БФТ.
 
- Вики, как върви подготовката?
- Доста добре. С треньора ми в началото изградихме план, по който работим. Влагам много усилия. Малко си починах от турнири, защото тази година изиграх доста мачове. Психически ми дойде малко в повече. Сега се подготвям за Дубай.
 
- На какво наблягате най-вече?
- Най-вече на физическата подготовка. Искаме да направим базова подготовка за цялата година, за да мога да издържам при трудни и по-дълги мачове и да не се уморявам толкова бързо.
 
- Чувстваш ли се готова за Дубай?
- Да, смятам, че досега се получи наистина добра подготовка. Остават ми още няколко дни, в които ще наблегна на тренировъчния процес. Надявам се да се представя добре и там.
 
- Каква е целта ти в този много силен турнир?
- Да, силен турнир. Наградният му фонд е 100 хиляди долара. Надявам се да стигна поне четвъртфинал или полуфинал.
 
- С какво ще запомниш 2016 г. - най-успешната ти година в тениса?
- В началото ми беше доста трудно да започна от 490-ата позиция в света. Изиграх много трудни мачове срещу доста добри противнички. Мисля, че много напреднах в играта. С всеки мач и с всеки турнир все по-добре се получаваше. Много съм доволна от себе си като цяло.
 
- Титлата в Сегед ли е най-специалната за теб?
- Да, абсолютно. Всъщност не беше много очаквана, защото в началото на сезона играех 10-хилядни турнири. На тях постепенно се справях все по-добре и по-добре, за което се радвах. Но в Сегед не отидох с никакви очаквания. Просто играех мач за мач, точка за точка и нещата се получиха много добре за мен.
 
- На US Open успя да се срещнеш за малко с Новак Джокович. Той ли е твоят любимец?
- Да, срещнахме се, но моят любимец в мъжкия тенис е Роджър Федерер. Той обаче не участваше поради контузия.
 
- Очакванията към теб стават все по-големи с оглед на силното ти представяне през последните месеци. Това тежи ли ти?
- Мисля, че на всеки спортист това му тежи в главата. Но аз си следвам моите цели и се надявам да ги постигна.
 
- Кой е най-важният съвет, който си получила от твоя треньор Михаил Кънев?
- Да се боря винаги докрай за всяка точка и да не се отказвам. Нещата ще се получат постепенно.
 
- Предполагам, че следващата ти цел е топ 100. Колко близо си до нея?
- Мисля, че е постижимо за следващата година, ако продължавам в същото темпо. Доста близо съм. Като цяло разликата не е много голяма между топ 100, топ 200 и топ 300.
 
- Изабелла Шиникова и Елица Костова също се представят много силно като теб тази година. Поддържате ли връзка?
- Много се радвам за тях, понеже знам през какво минават и те. Доста е тежко да се добереш до там, докъдето ние стигнахме тази година. Играхме на едни и същи турнири, срещахме се. Тренираме заедно, когато е възможно.
 
- Какво предстои за теб след Дубай?
- Дубай ще бъде последният турнир за мен тази година. След това заминаваме с баща ми за Австралия. Надявам се да вляза в квалификациите в Бризбейн и след това да играя или в Сидни, или в Хобарт. Състезанието в Сидни е доста силно и не съм сигурна дали ще успея да вляза в квалификациите. След това предстоят пресявките на Australian Open.
 
- Кой е любимият ти турнир?
- US Open стана любимият ми турнир, защото се представих много добре на него. Играх много силно. Преди това ми харесваше Roland Garros, защото е на "червено", а аз от малка тренирам на тази настилка. Но напоследък се представям по-добре на твърда настилка и може би затова настъпи промяна.
 
- Има ли тенисист или тенисистка, на които симпатизираш и искаш играта ти да се доближава до тяхната?
- Не искам да приличам на никого. Но много ми харесва Доминика Цибулкова с нейната борбеност. Тази година направи много добро преставяне. Харесваме ми, че се бори за абсолютно всяка точка и не се отказва. Но гледам да спазвам моя стил на игра.
 
- Докъде се простират мечтите ти?
- От малка си мечтая да стигна до топ 10. Надявам се постепенно да се случи.
 
- Какво ще пожелаеш на почитателите на тениса за предстоящите празници?
- Да бъдат живи и здрави! Всеки да се бори за мечтите си и да не се отказва от тях!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини