Хегемонията на Старците



24-11-2016 19:22 | Tennis24.bg

Крис Чейс, www.foxsports.com.au

 

В тениса се правят един куп статистики, особено за Голямата тройка, а вече четворка, от звезди, ако се включи и новият номер 1 в света Анди Мъри – олимпийски шампион и вече трикратен шампион от Големия шлем, както и Стан Вавринка.

 

Фактите обаче са ясни – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович спечелиха 18 поредни титли от Шлема и общо 28 от 29 в периода между 2005 и 2012 г. Мъри се намеси и вече равносметката на четиримата е 36 от 38. Те са триумфирали и в 76 от 90 Мастърс турнири в последните 10 години, като са се изправяли един срещу друг в 40 финала.

 

И ако е разбираема хегемонията на карето в Големия шлем, то Мастърс турнири в годината има 9, което предполага много по-голямо разнообразие от шампиони. Още повече, че в тях се играе в два от три сета, а топ-играчите определено се изтощават да играят по цяла седмица в турнирите. Така че би било логично тази хегемония да бъде пробита от някой свеж напорист младок, нали? Но не!

 

Никой, роден след 1 януари 1989 г., не е печелил турнир от Големия шлем, Мастърс 100, или Олимпийските игри.

 

Това е лудост. Тази статистика не някаква сензация. Тя е просто невероятна. Сега, когато сезон 2016 на практика приключи, нека погледнем кой тенисист на 27 години, или по-малко, който има значима титла в АТР. Така, както става в другите спортове. Защото Брайс Харпър, например, на 24 години стана Най-полезен играч в Националната бейзболна лига. В същия спорт Майк Траут на 25 години имаше две подобни отличия. Баскетболната звезда Антъни Дейвис е роден през 1993 г., шампионът от НБА Кайри Ървинг – 1992 г., като вече има и световна и олимпийска титла. Колегата му от американския баскетболен отбор Джеймс Хардън е 1989-ти набор. Още преди да навърши 20 Кейти Ледецки бе избрана за най-добра спортистка в света. И всички тези спортисти, с изключение на Ледецки, се състезават в спортове, в които най-добрата възраст е между 27 и 31 години. Тенисът също е спорт, в който сме свикнали да виждаме играчи, които да печелят титли от Големия шлем и да стават номер 1 в 20-те си години.

 

До преди 20 години на 27 тенисистите вече преваляха пика си. Макенроу спечели последната си титла на 25. Борг се оттегли на 25. Това е добра новина за Голямата четворка, които теоретично биха могли да продължат да печелят дълго, докато „изгубеното поколение“ от играчи на 21 и малко повече години скоро стигат до тях.

 

Никой, роден след 1989 г. През 2013 г предупредителната лампичка светна, след като никой под 24 години не беше спечелил нищо. Това бе знак, че тенисът се превръща в спорт на по-възрастните. През 2014 г. стана ясно, че младото поколение има нужда от повече време за развитие. През 2015 г. вече започна да се говори за глобална хегемония на Голямата четворка и че играчите, които са срещали в юношеска възраст и периода, в който са ставали професионалисти в последните 15 години очевидно са изиграли роля в развитието им. През 2016 г. хегемонията им се превръща в загадка.

 

Най-младият тенисист, печелил титла от Шлема е Марин Чилич, който е роден на 28 септември 1988 г., пет дни след Хуан Мартин Дел Потро. Чилич в момента е и най-младият, който е печелил турнир от Мастърс 1000. Дел Потро беше на 20, когато спечели единствения си трофей от Големия шлем. Но пак бе по-стар от Рафа Надал при първата му голяма победа – испанецът точно бе навършил 19, и Джокович, който беше няколко месеца по-млад от Делпо.

 

И стигаме до вечния въпрос за яйцето и кокошката. Дали играчите на средна възраст не могат да спечелят нищо заради Голямата четворка, или играчите в Четворката са толкова постоянни, защото по-младите от тях не могат да издържат и да направят 5-6-7 поредни победи.

 

Продължителността на кариерата на най-добрите спортисти е доста кратка, което означава, че само за няколко години те трябва да спечелят достатъчно пари, за да се издържат до края на живота си само за няколко години. Но за най-добрите тенисисти е ясно, че това не е особено голям проблем.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини