Какво правят с парите си най-високоплатените тенисисти



24-11-2016 17:32 | Tennis24.bg

Най-добрите професионални тенисисти печелят наистина значителни суми от спорта, а тези, които са на върха на ранглистите си докарват такива доходи, за които не мечтаят дори най-големите фантазьори. Заедно с футболистите, баскетболистите и състезателите на голф, тенисистите са сред най-високо платените спортисти в света.

 

Само един пример – за последните 12 месеца новият номер 1 в света Анди Мъри е играл в 16 турнира, спечелил е 78 мача и 9 титли, стигна до три финала от Големия шлем и общо 13 450 474 долара. Друг пример - общо за 2015 г. най-богатите тенисисти са спечелили 71 милиона долара от наградни фондове и 216 милиона от реклама. Съвсем скоро предстои да бъдат обявени и общите им приходи за приключващия сезон.

 

Приходи


Наградните фондове на турнирите от Големия шлем наистина вече са от милиони долари, но е ясно, че за големите звезди на тениса огромните печалби са от рекламни договори. Тенисът е сред най-обичаните спортове в света, а феновете му не само са многобройни навсякъде, но и доста заможни, което ги прави и благодатна почва и желан таргет за маркетинг на всякакви продукти. Според списание „Форбс“ средният семеен бюджет на зрителите, посетили US Open през 2014 г. е бил 161 000 долара.

 

В резултат на това тенисистите привличат много спонсори и компании, които рекламират. Факт е, че тенисът привлича еднакво и мъжете, и жените за фенове, което е рядкост в големия спорт. Това още повече повишава интереса от страна на рекламодателите.

 

Да похарчиш, или да инвестираш


Мнозинството от най-добрите и високоплатени тенисисти харчат голяма част от парите си, за да живеят в лукс. Мнозина обаче имат свои благотворителни фондации и прекарват част от времето си в опити да повишат доходността на парите си, или да повишиш имиджа си с добри каузи. Много избират и чистите инвестиции в специфични бизнес начинания, или пък директно се обръщат към финансисти да го правят вместо тях. Една от любимите им финансисти е Пийт Бригър от Сан Франциско – възпитаник Принстън.

 

Ето и какво правят с парите си някои от големите звезди:

 

Роджър Федерер


Роджър Федерер беше най-добре платеният тенисист в периода между юни 2014 и юни 2015 г., макар че само малка част от богатството му бе спечелено на корта – само 9 милиона долара от общо 67 милиона.

 

Бившият номер 1 вложи 10 милиона в строежа на къща на езерото в Цюрих. Той притежава и апартамент в швейцарското село Валбела с изглед към Алпите, както и луксозен апартамент в Дубай, където тренира.

 

Роджър има фондация, носеща неговото име, която подкрепя деца, живеещи в бедност в шест страни Южна Африка и Швейцария, а преди това даряваше средства за пострадали от природни бедствия по цял свят.

 

Новак Джокович


Новак Джокович спечели 17,2 милиона долара от наградни фондове през 2014 и 2015 г. и 31 милиона извън корта. Той притежава веригата Новак Кафе§Ресторантс в родната си Сърбия. Основател е на фондацията Family Sport, която е специализирана в приемна грижа.

 

Фондацията Новак Джокович е основана през 2007 г. и е насочена към проекти, свързани с ранно обучение в Сърбия. Отделно Ноле дари цялата си награда от 750 000 долара от Откритото първенство на Италия през 2014 г. на пострадалите от наводненията в Сърбия същата година. От тази година настоящият номер 2 в света разви страст по луксозните возила, като най-скъпата му покупка бе яхта за 2,5 милиона долара.

 

Рафаел Надал


Сезонът на Рафаел Надал бе провален от контузии, но подобна бе ситуацията и през 2014-2015 г., когато спечели само 4,5 милиона долара от игра и 28 милиона долара общо.

 

Той е собственик на луксозна къща в Порто Кристо в Майорка, а освен това има и резиденция в Доминиканската република.

 

Фондацията Рафаел Надал е основана през 2007 г. помага на непривилегировани деца по света. Той също така подпомага и екологични каузи.

 

Мария Шараповa


Все още не са изчислени финансовите загуби на Маша след наказанието й. Презмарт „Форбс“ изчисли, че санкцията й може да й струва 50 милиона долара. Тя обаче бе помилвана и санкцията й бе намалена до 15 месеца, като се очаква да се върне на корта в края на април. Решението на Спортния арбитраж подейства като стимул и повечето рекламодатели се върнаха при нея. През 2014 и 2015 г. тя спечели 6,7 милиона долара на корта и други 23 милиона извън корта. Рускинята живее в САЩ от 1994 г., като притежава къщи в Калифорния и Флорида.

 

Тя също е щедра, когато става дума за благотворителност, особено, когато става дума за каузи, свързани с аварията в Чернобил, заради която родителите й напускат дома си в Беларус преди тя да бъде родена.

 

Фондацията Мария Шарапова освен това помага на децата по света „да постигнат своите мечти“.

 

Серина Уилямс


През 2015 Серина спечели 11,6 милиона от наградни фондове и 13 милиона извън тях. Тя инвестира във футболния Маями Долфинс, както и в Ultimate Fighting Championship. Освен това е собственик на луксозна къща в Палм Бийч във Флорида.

 

Тя също си има фондация, която подпомага деца в неравностойно положение в САЩ. Освен това по неин прокет бе построено училище в Матуни в Кения през 2008 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини