Четири отбора ще включва програмата „3Т – Тенис Тийм Талант” догодина



15-11-2016 16:08 | Tennis24.bg

През 2016 г. бе поставено началото на програмата „3Т – Тенис Тийм Талант”, а през 2017 г. ще бъдат включени цели четири отбора във възрастите до 12 г. и до 14 г. Това стана ясно на пресконференция на БФ Тенис за представяне на участниците и резултатите в проекта "3Т - Тенис Тийм Талант" през 2016 г. и програмата за 2017 г. Участие взеха генералният секретар на федерацията Катерина Генова, капитанът на националния ни отбор за Купа „Дейвис” Тодор Енев, отговорникът за програма „Развитие” при БФТ Пресиян Коев, предствители на партньори на програмата и призьорите от финалните турнири на проекта „ЗТ”.

„3Т – Тенис Тийм Талант“ е един амбициозен проект, който БФТ стартира през 2016 г. и чиято основна цел е през следващите няколко години да съберем най-талантливите ни състезатели при 11, 12, 13 и 14-годишна възраст, да ги сформираме в отбори и да обезпечим тяхното участие и целогодишна подготовка. В подготовка им се включва работа с психолог, кондиционен треньор, обезпечаваме много на брой техни участия в най-престижните турнири в тази възрастова група в Европа, тренировъчни лагери и целогодишната им подготовка. Ние се съсредоточаваме именно в тези възрастови групи, защото за тениса те са показателни. Видяхме, че имаме едно изключително талантливо поколение в тази възраст и именно затова проектът ще продължи и догодина във възрасти 12 и 14. Най-вече това осмисля нашата работа, защото ние виждаме тяхното представяне, техните резултати и наистина осъзнаваме, че нашата работа дава своите плодове и изключително много ни мотивира за бъдещото развитие на този проект и цялостно за работата на федерацията.“, заяви генералният секретар на БФТ Катерина Генова.

„Честно да си призная не очаквахме толкова високи резултати, но още по-доволни сме от това, че децата тук са заедно като отбор – коментира Пресиян Коев, отговорник „Развитие“ към БФТ. - Когато днес се събрахме заедно отвън, те се радваха да бъдат заедно един с друг, и сме сигурни, че това е едно много сериозно посяване на бъдещи успехи.“

„Нашият труд и доверие са били оправдани много пъти от тези деца и от треньорите им. Това се дължи на таланта на децата, но и на добрата организация. Много пъти в България казват, че страдаме от дезорганизация, но ние с този проект показахме, че не е така и че когато организацията е добра, резултатите следват.“, заяви координаторът на проекта Кирил Берон.

Идеята на проекта „3Т – Тенис Тийм Талант”

През 2016 г. бе поставено началото на програмата „3Т – Тенис Тийм Талант”. Проектът има амбициозната задача да помага за израстването на най-добрите ни млади състезатели. Чрез него се обезпечава тяхното участие в реномирани международни турнири. Децата пътуват с треньор и са обособени като отбор, а световната практика е доказала, че това е най-правилният подход за развитие на талантите. Припомняме, че през август националният ни отбор за момичета до 12 години в състав Катерина Димитрова, Денислава Глушкова и Стела Пеева (и трите част от проекта „3Т”) спечелиха отборната титла на Европейската лятна купа. Предишното ни подобно отличие датира от преди цели 38 години. Заложи се и на иновативен подход спрямо менталната подготовка на състезателите, които работят с психолога Николай Ганчев. Благодарение на проекта „3Т” децата успяха да разкрият потенциала си при наличието на голяма конкуренция на техни връстници от цяла Европа.

Тенисът е спорт, който акцентира върху етиката и спортсменството. И като продължение на кампанията на Българската федерация по тенис и Министерството на младежта и спорта „Тенисът – честна игра 2”, младите ни състезатели, част от проекта „3Т” се възпитават в духа на традиционните добродетели – дисциплина, отговорност, уважение към съперника и съдията и т.н. Професионалната подкрепа даде резултат – децата значително подобриха играта си и поведението си на корта и записаха призови класирания в силни турнири.

През тази година „3Т” се утвърди като една от най-успешните програми за подкрепа на подрастващите в българския спорт. Това е и причината от 2017 г. обхватът на проекта да бъде двойно по-голям. Официални партньори на проекта „3Т” през 2016 г. са „БНП Париба“-България, „Адвент груп“, Asics и ИК ЗИП ЕООД.

Треньорите в двете възрастови групи са млади и амбициозни специалисти. Йордан Кънев ще води „А” отбора до 14 г., а Крум Крумов „Б” отбора до 14 г. Новите попълнения са Валентин Димов и Даниел Ангелов, които ще водят съответно „А” отбора до 12 г. и „Б” отбора в същата възраст.

План за второто издание на „3Т – Тенис Тийм Талант”

През 2017 г. ще бъдат включени цели четири отбора във възрастите до 12 г. и до 14 г. Личният треньор на най-добре представилото се дете ще бъде отличен. Освен с психолога Николай Ганчев, талантите ни ще разчитат и на подкрепата на кондиционния специалист Тодор Иванов и кинезитерапевта Алгис Христов.

За страхотното си представяне европейските шампионки Катерина Димитрова, Денислава Глушкова и Стела Пеева и най-успешният ни състезател при момчетата Динко Динев ще получат като награда участие в най-силния международен турнир за деца – “Orange Bowl”. 55-то издание на надпреварата ще се проведе през декември.

Програма за 2017 г.

Квалификационният процес за проекта "3Т – Тенис Тийм Талант" за 2017 г. се състои от два етапа. За класирането на състезателите ще бъдат взети предвид резултатите им на двете надпревари на ТК "15-40" и ТК "Диана", съответно във възрастите до 14 г. и до 12 г., както и представянето им на Държавното първенство в зала. Домакин на първенството до 12 г. ще бъде ТК "Бароко Спорт" в София (8-14 януари), а 14-годишните ще спорят за титлата държавен шампион на закрито от 15 до 21 януари на базата на ТК „Черно море Елит” във Варна.

Първите две места при момчетата и при момичетата на квалификационния турнир до 14 г. бяха заети съответно от Мирела Шкумбова и Катерина Димитрова, както и Максим Хорозов и Пьотр Нестеров. В надпреварата до 12 г. шампиони станаха Джулия Златева и Адрияно Дженев, следвани от Анастасия-Александра Николова и Димитър Пенчев.

Вече са известни и първите състезания, на които децата ще вземат участие в началото на 2017 г. А отборът до 12 г. ще започне със смятания за най-силен турнир в света в тази възраст  – Open Super 12 Auray (Франция) (20-26 февруари) и с 33.Slavoj Greblo Memorial (Хърватия) – (20-26 март). Състезателите от втория отбор пък ще стартират с Azores Open 12 & Under (Португалия) – (06-12 март). Задължителна част от програмата на двата отбора ще бъдат трите международни турнира в България, домакини на които ще бъдат Добрич, Сливен и София.

Класиралите се на първите две места при момчетата и при момичетата от квалификационния турнир до 14 г. ще участват като част от проекта "3Т" на турнирите O1 Properties Christmas Cup 2017 (02-08 януари) в Химки (Русия) и на считаният за най-силен турнир в света за възрастта – Les Petits As (23 – 29 януари) в Тарб (Франция).

Първият турнир за „А” отбора ще бъде TIM Essonne (06 - 12 март) в Сен-Женевиев  (Франция), а за отбор Б ще е International Championship of Romania U14 (20 - 26 февруари) в Букурещ (Румъния). В програмата и на двата отбора е залегнало участието на четирите международни турнира в България до 14 г. Годината за „А” отбора ще завърши с участие на турнир до 18 г. от клаендара на  ITF.

Статистика за представянето на състезателите от проекта „3Т” през 2016 г.

ОБЩО 24 ТИТЛИ И 5 ВТОРИ МЕСТА

„А“ ОТБОР – общо 20 титли (6 на сингъл и 5 на двойки при девойките, 3 на сингъл и 6 на двойки при юношите) и 4 втори места.
Катерина Димитрова (ТК „Локомотив′98“, Пловдив) – 5 титли на сингъл (Умаг (Хърв), Пасаж д’Ажан (Фр), Порто Сан Джиорджо (Ит), Сливен и София) и 1 второ място (Градинян (Фр).
Денислава Глушкова (ТК „Дема“, София) – 1 титла (Градинян, Фр) и 1 второ място (Сливен).
Двете имат и 5 титли на двойки - от Умаг (Хърв), Добрич, Сливен, София и Градинян (Фр).
Динко Динев (ТК „Черноморец“, Бургас) – 3 титли на сингъл (Добрич, Пасаж д’Ажан (Фр) и Сливен), 1 второ място на сингъл (София); 5 титли на двойки (Пасаж д’Ажан (Фр), Сливен, Кобленц (Гер), Добрич и Градинян (Фр); 1 второ място на двойки (София).
Драгомир Драганов (ТК „Спорт палас“, Сливен) – първо място в утешителните турнири в Анталия и Добрич. Първо място на двойки в Сливен, в Кобленц (Гер) и Градинян (Фр); второ на двойки в София.
Светлин Керемедчиев (ТК „Спорт палас“, Сливен) – първо място на двойки в Добрич.

„Б“ ОТБОР – общо 4 титли (3 на сингъл и една на двойки при девойките) и 1 второ място (двойки юноши)

Стела Пеева (ТК „Авеню“, Бургас) – първо място в Анталия (Тур), Добрич, Прокупле (Сър) и второ място на двойки с Мария Танева в Птуй (Словения).
Мария Танева (ТК „Нова Загора“) - първо място на двойки в Прокупле (Сър) със Стела Пеева и второ място на двойки отново с Пеева с Птуй (Словения).
Стефания Ламбрева (ТК „Пиронкови”) – победителка в утешителния турнир в Букурещ.
Адрияно Дженев (ТК „Хасково 2015“) - второ място на двойки в Прокупле (Сър) с Драгомир Драганов, второ място на двойки с Виктор Марков в Букурещ и победител в утешителния турнир в Букурещ.
Виктор Марков (ТК „Диана“, София)- второ място на двойки с Адриано Дженев в Букурещ.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини